Jos Jonkers Boomkwekerijen BV

Het is begin juni als we aanschuiven bij Stan Jonkers, eigenaar van Jos Jonkers Boomkwekerijen B.V. in Broekhuizenvorst. We zijn blij dat Stan, in de voor hem erg drukke periode, tijd voor ons wil maken. Als er, terwijl we op zijn kantoor zitten, een ‘vreemde’ verkoper het terrein oploopt, maakt Stan het raam open en geeft vriendelijk aan dat hij geen tijd heeft en tevreden is over zijn huidige leverancier. Dat is goed om te horen.

Het bedrijf: Jos Jonkers Boomkwekerijen BV
In gesprek met: Stan Jonkers (43), getrouwd met Yvonne en 3 kinderen: Sanne (9), Lisa (8) en Max (3)
Bedrijfsomvang: 3,5 hectare containerteelt waarvan 7.000 m² glasopstand

Het bedrijf kent zijn oorsprong in 1846 in Lottum. In 1978 is de vader van Stan (Jos) als vollegrondskweker gestart in Broekhuizenvorst, op de plek van de huidige kwekerij. Hier werden toendertijd met name rozen, heesters en coniferen geteeld. In 1986 is Jos op 48-jarige leeftijd helaas overleden. Het bedrijf werd als maatschap voortgezet door Stans moeder en zijn broer Geert die destijds 17 jaar was. Enkele jaren later werd het bedrijf volledig overgenomen door Geert en werden de huidige kas en de containervelden aangelegd. Echter sloeg het noodlot wederom toe, Geert overleed in 2006. Geert en Stan behoren tot de zesde generatie boomkwekers.

Trots en enthousiasme
Stan geeft aan dat het een weloverwogen keuze is geweest de kwekerij voort te zetten. De trots voor het familiebedrijf en zijn enthousiasme voor het vak waren voor hem voldoende argumenten om, ondanks de moeilijke periode op dat moment, verder te bouwen aan ‘het mooie’ wat er al was gerealiseerd.Vanuit onze stoel kijken we uit op een prachtige kwekerij van 3,5 ha groot, waarvan 7.000 m² glasopstand. Stan is eindverantwoordelijk op het bedrijf en stuurt daarbij zijn personeel aan. De dagelijkse werkzaamheden worden ingevuld door zijn vrouw, twee vaste medewerkers, vijf scholieren en in de drukste periode enkele Poolse arbeidskrachten. “We hebben enkele jaren geleden gekozen voor een versmalling van het assortiment” vertelt Stan. Het huidige assortiment bestaat o.a. uit rozen, hydrangea, prunus, hedera, vinca en heesters. De meeste producten worden opgepot in diverse potmaten. “Onze hoofdteelt is de roos waarvan wij in de periode mei tot en met juni een prachtig product kunnen aanbieden. Als onze klanten op een mooie dag op hun terras zitten is het toch fijn als ze tegen een mooie bloeiende roos aankijken die óók nog eens heerlijk geurt”, legt Stan Jonkers uit.

Afzet markt
“Onze afzet gaat voor 95% naar Duitsland. Voorheen beleverden wij individuele tuincentra maar tegenwoordig zijn dit veelal ketens geworden, waaronder ook Intratuin in Nederland” vervolgt Stan “We blijven graag in contact met onze klant en streven continu kwaliteit na. Ik ben onlangs de dialoog aangegaan met een eindklant, met als uitkomst dat wij uiteindelijk méér licentierozen mochten leveren. Omdat mijn klant daardoor de planten voor een betere prijs kon aanbieden aan de consument was dit voor beide partijen een win-winsituatie. Dit is natuurlijk erg leuk. Mijn ervaring als vroegere inkoper bij Floresco is dan een voordeel.”
De rozenmarkt kent al enige jaren een grillige markt. De invloed van het weer bepaalt daarbij veelal groei alsook afzet. Dit heeft ertoe geleid dat Jonkers het aandeel rozen in de komende jaren zal inperken. Luisteren naar de wensen van de klant en de markt en keuzes durven maken in assortiment is volgens Jonkers een belangrijk aspect. “Ervoor zorgen dat mijn klanten graag bij mij blijven kopen levert mij veel energie. Het feit dat alles wat wij oppotten op voorhand al grotendeels is verkocht, geeft veel rust.”
Het bedrijf kent een rijke historie en bestaat sinds 1846. Er is een goede klantenkring opgebouwd en er zijn goede assortimentskeuzes gemaakt. De producten van Jos Jonkers Boomkwekerijen hebben een herkenbaar kwaliteitsniveau in de markt. “Klanten stellen steeds meer eisen aan het product en een goede informatievoorziening en dat past wel binnen mijn eigen visie” geeft Stan aan.

"Ervoor zorgen dat mijn klanten graag bij mij blijven kopen levert mij veel energie"

Relatie met Vitelia Agrocultuur en Cultus Agro Advies
“In het verre verleden hadden wij een andere leverancier en kochten we alleen de etiketten in Lottum. Echter heeft de relatie met Vitelia Agrocultuur en Cultus Agro Advies én de betrouwbaarheid van de medewerkers mij uiteindelijk doen besluiten om totaalafnemer te worden.
Dirand van Wijk van Cultus Agro Advies komt hier al jaren als adviseur en de klik is goed. Cultus heeft medewerkers in huis met kennis en ik vind het een meerwaarde dat zij zich sterk maken voor de sector, met onder andere een nieuwe onderzoekslocatie, gesprekken met gewasbeschermingsfabrikanten en meer van dergelijke initiatieven” besluit een trotse Stan Jonkers.