Maandag 2 juli 2018 in Vitelia Agrocultuur

Blauwe potten beter voor het milieu?

Vitelia Agrocultuur staat al jaren bekend als leverancier van potten en trays in alle soorten en maten voor de boomkwekerij sector. Met actuele thema’s als ‘plastic soup’ en ‘cradle2cradle’ is het van belang dat we nieuwe ontwikkelingen voor onze klanten en voor onszelf in de gaten houden en waar mogelijk op te anticiperen.

In de sector zijn kunstof potten en trays cruciaal tijdens de kweek. Duitse pottenproducent Pöppelmann én leverancier in het pottenassortiment van Vitelia Agrocultuur is recent een proef met blauwe potten gestart.
Deze blauwe pottenlijn is volgens de Duitse fabrikant goed te recyclen in tegenstelling tot de zwarte potten, wanneer ze bij plastic afval belanden.

Uiteindelijk komt de plant inclusief pot terecht bij consumenten. De consumenten deponeren de potten en trays na gebruik bij het plastic afval waarna het plastic in de afvalverwerking verder wordt uitgesorteerd.
Mede hierdoor gaat supermarktketen Plus alle zwarte verpakkingen in de ban doen.

Hoe werkt die afvalherkenning?

Plastic afval wordt gescheiden op basis van kleurherkenning met behulp van infrarood. Daarbij worden zwart gekleurde plastics als niet recyclebaar aangeduid en belanden derhalve bij restafval in de verbrandingsoven. Bij blauwe potten is dat niet het geval. Oftewel de kleur van het plastic is medebepalend in het vervolgtraject.

Zie ook het Duitse filmpje over de verwerking van plasticafval hieronder.


Meer weten?

Informeer bij een van onze verkoopadviseurs naar de mogelijkheden van blauwe potten en trays voor uw kwekerij.