Maandag 19 april 2021 in Vitelia Voeders

Hoe krijg ik een voedzame kuil?

Hoe zorg je voor een smaakvolle en voedzame graskuil en minimaliseer je het verlies van eiwit en voerderwaarde? Maak hiervoor gebruik van speciale toevoegingen.

Bij de fermentatie van ruwvoeders geldt; ‘hoe natter de kuil is, hoe meer activiteit in omzetting er plaatsvindt’. De negatieve gevolgen van een verkeerde conservering door een natte kuil is bij de meeste veehouders wel bekend. Een natte kuil zonder toevoegmiddel blijft nog langdurig sterk verder fermenteren in de kuil. Het gevolg hiervan is dat meer eiwit en energie wordt afgebroken, en er meer NH3 en boterzuur in de kuil ontstaat. Bij voorjaarskuilen met een drogestofpercentage van lager dan 40% zijn toevoegmiddelen met bacteriën die puur melkzuur vormen buitengewoon effectief om de conservering te versnellen en inkuilverliezen te verminderen. Een geschikt inkuilmiddel in deze situatie is PIONEER® 1188. PIONEER® 1188 bevat zes verschillende melkzuurbacteriën, die ieder werken bij een specifiek pH-traject. Hierdoor daalt de pH snel en is de kuil snel stabiel, waardoor minder eiwit en voederwaarde verloren gaat. Bovendien krijgt boterzuur weinig kans zich te ontwikkelen en zorgt het frisse melkzuur voor een smakelijke graskuil.

De huidige toevoegmiddelen die beschikbaar zijn, kun je in grofweg 2 verschillende types onderscheiden.

  • Type 1: Toevoegmiddelen met daarin bacteriën die puur melkzuur vormen, zoals in het geval hierboven van toepassing.
  • Type 2: Middelen die broei en schimmelvorming voorkomen in de vorm van azijnzuurvormende bacteriën of zouten. Er zijn ook toevoegmiddelen die melkzuurbacteriën en azijnzuur bacteriën combineren, en daardoor de conservering versnellen en broei voorkomen.

Bij bedrijven die veel last hebben van broei is het advies om bij een drogestofpercentage van lager dan 40% in te kuilen met de toepassing van een inkuilmiddel met zowel melkzuurbacteriën als azijnzuurbacteriën. Een geschikt inkuilmiddel in deze situatie is het combinatiemiddel PIONEER® 11G22.
Bij kuilen met een drogestof% van hoger dan 40% is vooral de broeigevoeligheid een aandachtspunt. Om minder broei in dit soort kuilen te krijgen is het gebruik van een toevoegmiddel met azijnzuur vormende bacteriën het belangrijkst. In deze situatie is de PIONEER® 11A44 een geschikt middel. Zit de broei – en schimmelvorming vooral in de toplaag van de kuil is het behandelen van de toplaag met kaliumsorbaat ook een geschikte oplossing.

Direct online bestellen

Bestel deze en andere Pioneer producten rechtstreeks de rubriek 'Bemesting' in het klantenportaal van Vitelia Agrocultuur!