Donderdag 6 april 2023 in Vitelia Agrocultuur

Laanbomen: Breng tijdig uw strategie op ziekten en plagen in beeld

Zo vlak voor het groeiseizoen is het zaak om de strategie op ziekten en plagen in beeld te hebben. Vorig seizoen hebben we met Vitelia Agrocultuur en Cropsolutions een proef laten uitvoeren in een laanbomenperceel, om een duurzame strategie te testen. Géén chemie, alleen ‘groene’ middelen.

Terugblik op de 'groene' proef

Op de kwekerij waren 2 blokken met dezelfde soorten aanwezig, Pyrus, Malus en Crataegus. Toepassing iedere 10-14 dagen.

Ondanks de hoge schurft- en meeldauwdruk waren de resultaten vergelijkbaar met de gangbare strategie, al is het advies om wel echt met de eerste groei en het nieuwe blad te beginnen met de bespuitingen.
Ook het toevoegen van een calcium bladmeststof, werkt zeker positief bij het duurzame spuitschema. Zorg dus altijd voor genoeg calcium, dit element staat mede aan de basis van de plantgezondheid.

Ondanks de positieve resultaten in onze proeven en demo’s, blijft de optie om GBM toe te kunnen passen belangrijk, het juiste inzetmoment wordt belangrijk, zeker omdat de toepassingsmogelijkheden van de meeste middelen beperkter worden.

Scouten van het gewas is een belangrijke voorwaarde voor de juiste inzet van GBM. Het is van belang om actief de teelt te bekijken, denk aan controle tijdens het machinaal schoffelen, of wellicht de inzet van een drone.

Zonder gewasbescherming kunnen we dus nog niet helemaal, maar preventief worden de mogelijkheden met biostimulanten steeds beter, zeker ook in combinatie met de groene GBM, die door GBM fabrikanten steeds meer op de markt worden gebracht.
Kortom: een positieve ontwikkeling.

Extra Tips:

Denk bij de nieuwe opplant ook aan bodemverbeteraars. Naast het op orde brengen van de bodem voor de teelt, kan dit een toevoeging zijn voor een goede start van de teelt.

Op de zandgronden met een lager organische stof gehalte kan huminezuur een plus geven voor de wortelontwikkeling. Organische producten waar steenmeel in gemengd wordt werken voordelig voor bodembiologie en aanvoer van spoorelementen.
Het kan de uitval van de nieuwe aanplant beperken. Omstandigheden in het voorjaar met planten zijn vaak niet optimaal, te veel water door hoosbuien of een warmte periode zorgen voor een lastige aanslag.

Kweekt u spillen in container of potten dan is het maken van een voedingsschema een aanrader. Neem een monster van het uitgangswater en gebruik dit in het schema. Een nieuw monster is nodig gedurende de teelt als het bassin leeg raakt en er bijgepompt wordt met grondwater. Stel een groei en afhardschema op, probeer ook silicium daarin op te nemen.

Stephan Evers, teeltspecialist

Ook dit jaar mogen de teeltspecialisten van Vitelia Agrocultuur hun kennis delen middels teeltactua in vakblad de Boomkwekerij. Hierbij mijn bijdrage voor de maart editie.

Wilt u meer informatie?

Email:

Stephan Evers