Donderdag 18 februari 2021 in Vitelia Agrocultuur

Plastic probleem!?

Er verschijnen regelmatig berichten in het nieuws over de plastic problemen die we met elkaar veroorzaakt hebben. Denk bijvoorbeeld aan milieubelasting bij verbranding van plastic afval, de plastic soep in de oceanen en de microplastics die op steeds meer plekken gevonden worden.

In de boomkwekerij wordt ook veel gebruik gemaakt van plastic, zoals potten, verpakkingstray’s, folies, en bindmaterialen. Vanzelfsprekend neemt Vitelia Agrocultuur ook de verantwoordelijkheid en nemen we het initiatief om op een duurzame manier met plastic om te gaan. Het probleem zit overigens niet in het plastic als materiaal maar in het gebruik er van. Door hergebruik van plastic in een gesloten kringloop blijft dit een mooie grondstof die we in de toekomst kunnen blijven gebruiken.

In de boomkwekerij worden traditioneel grote aantallen zwarte potten gebruikt. De afgelopen jaren is bekend geworden dat zwart plastic heel slecht gerecycled kan worden omdat dit carbon (koolstof) bevat. Door het ingrediënt carbon kunnen de sensoren in de sorteerinstallaties van de afvalverwerkers het zwarte plastic niet herkennen en komt het niet bij de juiste afvalstroom terecht. Een pot zonder carbon is wél te detecteren doordat deze andere kleuren hebben zoals grijs of taupe.

Vitelia Agrocultuur heeft hierop gereageerd en derhalve steeds meer potten in het assortiment die goed detecteerbaar zijn. Dit zijn potten die het Cyclos of Kiwa Certificaat mogen dragen. Dit certificaat bewijst dat de pot carbonvrij is en goed gerecycled kan worden. We gaan hierin zelfs een stapje verder. Een groot deel van onze potten wordt momenteel gemaakt van PCR afval (Post Consumer Recycling). Dit is het plastic wat u zelf in de bak gooit of langs de weg zet. De afvalverwerker maakt hier weer een bruikbare grondstof van om nieuwe potten of andere plastic producten van te maken! Ook bieden we onze klanten verpakkingstray‘s aan die volledig uit recyclingmaterialen van oude koelkasten worden vervaardigd. Zo is de cirkel weer rond!

Ook worden er potten gemaakt van alternatieve materialen, bijvoorbeeld van papierpulp of houtvezel. Deze potten kunnen gewoon bij het groenafval gegooid worden omdat ze makkelijk verteren, maar dat is tegelijkertijd ook het grootste nadeel van deze potten want het verteringsproces begint al als de potten op de kwekerij staan. Daarom zijn ze eigenlijk alleen geschikt voor korte teelten van ongeveer 6 weken, maar ook hier gaan de ontwikkelingen snel en kijken we continu naar nieuwe en betere oplossingen.

Daarom hebben we sinds kort ook biologisch afbreekbare bindtape in het assortiment

Ook voor de bindmaterialen hebben we inmiddels een alternatief. Er wordt veel plastic bindtape gebruikt voor het bijbinden van bijvoorbeeld klimplanten. De kans dat dit plastic in het milieu terecht komt is natuurlijk heel groot, daarom hebben we sinds kort ook biologisch afbreekbare bindtape in het assortiment, om ook hier weer een verbeterstap in te maken.

Vitelia Agrocultuur denkt graag met ondernemers mee over een duurzame toekomst!

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met een van de verkoopadviseurs van Vitelia Agrocultuur.