Maandag 20 november 2023 in Vitelia Agrocultuur

Stikstofreductie in de plantenteelt

Binnen Vitelia Agrocultuur en CropSolutions is de afgelopen jaren voortdurend onderzoek gedaan naar manieren om de teelt te verduurzamen. In voorgaande jaren is onderzoek gedaan naar verschillende strategieën om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen en om plantversterkers toe te passen.

Plantversterkers en BlueN

Dit jaar is specifiek gezocht naar manieren om het toevoegen van stikstof te verminderen door het gebruik van plantversterkers en BlueN. Door de opkomst van het telen in substraten zonder veen in de containerteelt, de biologische teelt en de discussie over stikstof in het oppervlaktewater, verwachten we dat het in de toekomst steeds uitdagender wordt om voldoende stikstof toe te dienen. Als duurzame partner willen we hier graag goed op voorbereid zijn.

Het onderzoek is in samenwerking met onderzoeksbureau Cultus Crop Research uitgevoerd in het gewas Viburnum Tinus. Deze groenblijvende heester reageert snel op bemestingselementen en is daarom uitermate geschikt voor dergelijk onderzoek.

In het onderzoek is een interessant product getest, namelijk BlueN. Dit biologische product bevat een bacterie die in staat is stikstof uit de lucht te binden en in de plant op te slaan. Onder optimale omstandigheden kan er 30 tot 50 kilo stikstof per hectare worden vastgelegd.
Naast BlueN werden de gerenommeerde biostimulanten Aminoboost, Biohealth en Optiroot in diverse schema’s meegespoten.

 

Wat opvalt in de voorlopige beoordeling is dat het gebruik van BlueN bij Viburnum resulteert in meer bloemen. De planten behandeld met BlueN groeien iets compacter, wat mogelijk betekent dat de plant meer energie aan de bloei besteedt en daardoor minder in hoogte groeit. De andere biostimulanten hebben vooral een positief effect op de lengtegroei en de stand van het gewas.

Vitelia Agrocultuur ondersteund diverse telers met het duurzaam telen concept. Neem gerust contact op met Sander de Pater als u hier meer informatie over wilt ontvangen.