Maandag 12 maart 2018 in Vitelia Agrocultuur

Uw grasland doorzaaien?

Het grasland heeft hier en daar flink te lijden gehad van de vorstperiode met de harde, droge oostenwind. Het is raadzaam om nu de percelen in te gaan en kritisch te kijken of doorzaaien nodig is. Met doorzaaien brengt u groeikrachtige nieuwe grassen in de zode om komende jaren weer te kunnen rekenen op een goede opbrengst en kwaliteit.

Bij het uitvoeren van het doorzaaien onderscheiden we de volgende situaties:

1. Percelen met kort gras adviseren wij om z.s.m. door te zaaien, zodra de omstandigheden goed zijn voor berijden (voldoende draagkracht).

2. Percelen waar het gras te lang de winter is ingegaan en waar het gras nu 15 tot 20 cm hoog is adviseren wij om deze eerst te maaien of te bloten en het gras af te voeren. Als dit gras namelijk bruin verkleurd is door de winter vertraagt dit de hergroei en bovendien gaat dit ten koste van de smakelijkheid en graskwaliteit (voederwaarde) van de eerste snede. Direct na maaien/bloten kan er worden doorgezaaid.

3. Percelen waarvan het gras nu te lang is (15 tot 20 cm) en die niet worden gemaaid of gebloot, kunnen direct na de eerste snede worden doorgezaaid.

4. Indien het gras aan de lange kant is (10 tot 15 cm), maar er wordt niet gemaaid, dan adviseren wij om in elk geval met een wiedeg eerst de oude, dode grassen los te eggen en een mooi zaaibed te creëren. Vervolgens kan er worden doorgezaaid. Dit kan ook met een wiedeg/zaai-combinatie.

Ons advies

Wij adviseren om bij het doorzaaien gebruik te maken van een ProNitro-graszaadmengsel, omdat deze stikstof-coating het jonge grasplantje een sterkere beginontwikkeling geeft en daardoor een grotere concurrentiekracht ten opzichte van de bestaande graszode. Om graslanddoorzaai te laten slagen mag de eerste maaisnede niet te zwaar worden. Een lichte snede maaien of beweiden geeft de beste resultaten.

Wij adviseren voor doorzaaien het volgende mengsel:

  • Extra doorzaai Pro Nitro 20 – 25 kg/ha
    Extra doorzaai Pro Nitro bevat 50% diploïde en 50% tetraploïde rassen met de toprassen van de rassenlijst. Voor de prijs hoeft u het niet te laten want graszaad met ProNitro is goedkoper dan gewoon onbehandeld graszaad.