Boomkwekerij Bloemendaal

Het is namiddag en we rijden het terrein van kwekerij Bloemendaal in Boskoop op. De oprit staat vol met big bales met substraat en er worden vrachtwagens geladen met planten. Het is goed zichtbaar dat de voorjaarshandel op volle stoom is.

 Het bedrijf: Boomkwekerij Bloemendaal, Waddinxveen en Boskoop 
 Bedrijfsactiviteiten:

 6,5 ha containerteelt - Ruim 200 soorten coniferen

In gesprek met: Wout Rademaker (53)

Binnen in het kantoor komen we onze gesprekspartner van vanmiddag Wout Rademaker tegen. We nemen plaats in de groen aangeklede spreekkamer. Bij een kop koffie praten we bij over de actuele drukte in de sector. Het lijkt nog drukker en eerder begonnen dan andere jaren en er lijkt een tekort te komen aan planten.

Wout Rademaker steekt van wal over de geschiedenis van het bedrijf. In 1989 is Wout begonnen samen met zijn zwager aan de Bloemendaalseweg in Waddinxveen. Na 3 jaar is zijn zwager verhuisd naar het oosten van het land. Toen ontstond de kans voor de broers van Wout, Adriaan en Geerlof, om eveneens in het bedrijf te stappen. Naast de locatie in Waddinxveen ontstond al gauw de mogelijkheid om een perceel aan de Insteek in Boskoop aan te kopen. Toen werd kwekerij Bloemendaal opgericht. Het perceel was toen 2,5 hectare groot en bedoeld om plantgoed en kleine coniferenmaten te kweken. Bij de start van hun bedrijf verwachtten ze met deze 2,5 hectare tot hun pensioen voorruit te kunnen. Al snel werd de locatie in Waddinxveen uitgebreid waardoor er twee locaties van 2,5 hectare ontstonden met een specialisme op de kleine coniferenteelt.

13 jaar geleden zijn Henk en Arie Trouwborst, twee zwagers van Wout, als firmant toegetreden tot het bedrijf. Zij hadden in hun vrije tijd een stekbedrijf en kweekte het stekmateriaal voor kwekerij Bloemendaal. 5 jaar geleden is de locatie in Waddinxveen gesaneerd door een ruimte voor ruimte regeling van de gemeente.

“Ondertussen hebben we op de locatie aan de Insteek 6,5 hectare kwekerij waarbij 5,5 hectare beteeld”, verteld Wout. “De samenwerking met broers en zwagers gaat goed. Dit komt omdat we elkaar goed aanvullen en iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid heeft. Zo is Geerlof verantwoordelijk voor machines en onderhoud, Adriaan voor de teelt, Henk organiseert de boekhouding en orderverwerking, Arie beheert de vermeerdering en ikzelf ben verantwoordelijk voor de verkoop.”

Na de vraag wat het specialisme is van kwekerij Bloemendaal, lijkt Wout echt op zijn praatstoel te gaan zitten; “We zijn uniek met meer dan 200 soorten coniferen van hoge kwaliteit. We weten goed en bossig plantgoed te kweken, wat onze collega kwekers goed door kunnen kweken. (red. plantgoed is klein uitgangsmateriaal wat overgepot en verder gekweekt wordt naar grotere maten door collega kwekers). We overleggen goed met onze afnemers voordat we een volgende teelt opzetten, waardoor de klant naar zijn wens gekweekt materiaal afneemt. We houden daarbij rekening met bijvoorbeeld snoeibeurten, plantweerbaarheid en dergelijke. We zijn ook niet bang voor innovatie en zijn nu aan het kijken of we op een goede manier coniferenspillen kunnen kweken. Daarnaast beleveren we een aantal grootwinkelbedrijven met actiematige orders. Dit past heel goed in onze teelt- en aflevercycli.”

Vroeger kwamen hier Boskoopse boomzoekers!

“Het allergrootste verschil met de beginjaren en nu is het verschil in automatisering. We werken nu met een heftruck met vorken om de potten weg te rijden. Tevens hebben we voor bepaalde steksoorten een gerobotiseerd plantsysteem en zijn lopende banden niet meer weg te denken. De verkoop is ook heel anders georganiseerd. In het begin kwamen er nog zogenoemde Boskoopse boomzoekers langs welke de planten kochten. De markt is nu veranderd en de kweker moet zijn verkoop zelf organiseren. Al in 1992 ging ik een keer per week met een tray planten langs diverse plantenhandelaren en exporteurs. Vooral de afgelopen jaren zijn we ook in het buitenland zelfstandig en extra actief met de verkoop. Onze actieve houding zorgt momenteel voor extra groei en klantenbinding. Onze planten gaan van Ierland tot Moskou, Polen en andere Europese landen. Een leuke aanvulling is dat we nu een grote order voor China aan het klaarmaken zijn. Deze worden met vriescontainers getransporteerd. Als bedrijf staat duurzaamheid en weerbaar telen hoog op de agenda. In het verleden was het aanbod gewasbeschermingsmiddelen veel ruimer. Door rustig te kweken leveren we een sterk en weerbaar gewas af. We strooien de potten af met houtschors (ook wel bark) genoemd om het onkruid en de mosdruk te verlagen.“

Wout valt even stil: “Ik merk dat we graag snel over onszelf praten, maar ik wil graag benadrukken dat we weten dat we de kracht van God ontvangen om dit bedrijf met elkaar te leiden en ons werk te doen. Daarom hoeven we ons ook geen zorgen te maken voor de problemen van morgen, daarmee worden de problemen van morgen niet kleiner, maar het beneemt je wel de vreugde om vandaag je werk te doen.”

Toekomst

“We groeien in de toekomst graag mee met onze klanten. Het zou mooi zijn als onze kinderen hierin mee gaan groeien. We hebben genoeg perspectief en een trouwe klantenkring. Onlangs hebben we ons plasticassortiment omgeturnd naar potten gemaakt uit gerecycled kunststof huisafval. Dit hebben we samen met Vitelia Agrocultuur en fabrikant Teku Pöppelmann succesvol uitgewerkt. Door deze innovatie zijn we ook op dit vlak weer up to date (zie Vitelia Vitaal editie 1 2021 voor meer informatie). We hebben een uitstekende relatie met Vitelia Agrocultuur. We worden goed op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen en onze vragen worden goed opgevolgd. Vitelia is hier dan ook huisleverancier en levert nagenoeg alle potten, benodigdheden, gewasbescherming en meststoffen. En uiteraard zijn we lid van Coöperatie Vitelia.”

Op de foto: Wout Rademaker (links) met Aad Luijnenburg (Vitelia Agrocultuur)