Boomkwekerij Ebben, Cuijk

Direct aan de A73, ter hoogte van Cuijk, ligt Boomkwekerij Ebben. Deze boomkwekerij is niet zomaar een bedrijf. Het familiebedrijf bestaat al ruim 150 jaar en is een van de grootste van ons land op het gebied van van solitairs, karakteristieke beplanting, laan- en vormbomen en totaalleverancier van allerhande beplanting.

Het bedrijf: Boomkwekerij Ebben
Eigenaar: Toon Ebben (54)
In gesprek met: Zoon Dirk Ebben en medewerker Gerwin de Bruijn
Aantal medewerkers: 105 vast en 40-50 seizoensmedewerkers
Bedrijfsomvang: 450 hectare

Wij leggen graag de groene loper uit!

De bomen die vandaag op het gigantische buitenterrein liggen, zijn deze week gerooid en liggen klaar om door heel Europa en daarbuiten verzonden te worden. De bomen met kluiten zijn voorzien van een juten lap met een ijzeren draadkorf eromheen, zodat de boom met een gezonde en stevige kluit bij de klant afgeleverd wordt. Het is een drukte van jewelste. Vrachtauto’s, tractoren en hijskranen rijden af en aan om de gerooide bomen te verladen. We hebben afgesproken met Dirk Ebben en teeltbegeleider Gerwin de Bruijn om ons mee te nemen in het verhaal achter dit familiebedrijf.

De vijfde generatie Ebben

Wij zijn verheugd dat beide heren in deze drukke periode tijd voor ons willen maken. Dirk (26) is ondertussen de vijfde generatie die de boomkwekerij in de toekomst zal voortzetten. We vragen hem naar een stukje historie. Hij vertelt ons dat de kwekerij intussen 156 jaar bestaat. Dirk: “De oorsprong van het bedrijf gaat ver terug. In 1862startte stamvader Johannes Hubertus Ebben de ‘Eerste Land-van-Cuyksche Boomkwekerijen’. Hij leerde het kwekersvak van de Kruisheren in Sint Agatha, die een schat aan kennis op het gebied van boomteelt bezaten. Hij hield zich voornamelijk bezig met de aanleg van onder andere rozen in kloostertuinen, kerken en scholen in ‘Het Land van Cuyk’ en zijn zonen specialiseerden zich in landschapsarchitectuur en groenadviezen aan opdrachtgevers in heel Nederland. Mijn opa (André) en zijn broer (Harrie) zetten het bedrijf voort en verhuisden in 1975 naar de huidige locatie aan de Beerseweg in Cuyk. In 1988 heeft mijn vader (Toon) het bedrijf overgenomen. In die periode teelden we op een oppervlakte van 70 hectare. In 2012 hebben we het huidige kantoor en de bijgekomen productiehallen geopend en op dat moment kweekten we ons product op een oppervlakte van 425 hectare. Dit is in een notendop de historie van ons bedrijf.”

Iedere generatie groeit op in een andere tijdgeest en heeft eigen ideeën, opvattingen en kansen.

Gerwin: “Ik heb drie van de vijf generaties meegemaakt. Toen ik hier kwam werken, inmiddels alweer 32 jaar geleden, werkten we met 15 medewerkers en kweekten we op 75 hectare. Het assortiment varieerde destijds al van potplant tot grote bomen. Momenteel ben ik verantwoordelijk voor de teelt vanstruiken, coniferen en grote heesters. Er is veel veranderd in de loop der jaren, de generatiewisselingen waren en zijn uitdagend. Iedere generatie groeit op in een andere tijdgeest en heeft eigen ideeën, opvattingen en kansen. Dat kan nog wel eens leiden tot een verschil in visie. Het bedrijf heeft de grootste groei meegemaakt onder Toon. Dat moest ook wel, want als 23-jarige, net afgestudeerd aan de HAS, werd er van hem verwacht dat hij de boomkwekerij onder zijn hoede nam. Ze waren nog niet zo lang geleden van locatie gewisseld en hadden het nodige geïnvesteerd, met behulp van de bank. Daarnaast werden de grenzen steeds meer open en het “ijzeren gordijn” viel. Er ontstonden steeds meer mogelijkheden door mechanisatie en er werd volop geïnvesteerd. Het waren interessante tijden. Wanneer we nu naar ons bedrijf kijken, is vooral na jarenlange groei continuïteit gewenst. Stabiliseren en organiseren. Dit vraagt om een andere aanpak en soms ook wel andere kwaliteiten.“

Personeel anno 1952

Familiebedrijf

Dirk: “We waarderen onze medewerkers en geven aandacht aan de werkomgeving. Dit blijkt wel uit het feit dat we een groot aantal trouwe medewerkers hebben, zoals Gerwin. ” Gerwin vult aan: “Boomkwekerij Ebben is voor de regio een belangrijke, maar zeker ook een goede werkgever. Ik ben nog van de generatie die honkvast is als we het goed hebben. Enkele collega’s zijn hier inmiddels al meer dan 40 jaar werkzaam. Dit geeft natuurlijk ook aan dat de sfeer goed is en het bedrijf goed is voor zijn mensen.” Dirk gaat verder: “Zoals overal wordt het wel steeds lastiger om goede vakmensen te vinden. Er zijn steeds minder jongeren die kiezen voor een vakopleiding in het groen. Toch merken we gelukkig wel dat de groene sector steeds beter van zijn stoffige karakter af geraakt. Door de milieuproblemen die we allemaal ervaren en de vele aandacht vanuit de media hieraan, ontstaat het besef dat we met zijn allen iets moeten veranderen. Hierdoor krijgt groen en de groene sector een steeds hipper en misschien ook wel een sexyer imago. Hierdoor wordt ons bedrijf hopelijk steeds aantrekkelijker voor nieuwe arbeidskrachten. Wij benaderen scholen zoals Helicon om samen te werken. Maar ook om leerlingen uit te nodigen voor een kijkje op ons bedrijf of zelfs een BBL-opleiding te volgen. We hebben hier momenteel zelfs een scholingscoördinator voor aangesteld.”

We waarderen onze medewerkers en geven aandacht aan de werkomgeving. Dit blijkt wel uit het feit dat we een groot aantal trouwe medewerkers hebben zoals Gerwin.

'Evenementenhal Cuijk'

We weten ons te herinneren dat hier vorig jaar op het terrein een fietsenbeurs was en vragen Dirk naar het hoe en waarom. “Klopt”, zegt Dirk. “Toen we in 2008 begonnen met het nadenken over de nieuwbouw, zijn we verder gaan nadenken over de functie en mogelijkheden hiervan. Als seizoensbedrijf gebruiken we het terrein en de hallen tenslotte maar zo’n vijf maanden per jaar en dat is natuurlijk zonde. We hebben overwogen om de hallen te verhuren aan logistieke bedrijven, maar uiteindelijk hebben we besloten om er evenementen en beurzen te organiseren. We zitten hier direct aan de A73, dicht aan de Duitse grens en files kennen we hier nauwelijks. In eerste instantie wilden we louter branche gerelateerde evenementen organiseren, maar we zijn ‘out of the box’ gaan denken. Dit is uitgegroeid tot een eigen evenementenbedrijf met een volwaardig programma van beurzen en evenementen. Hier kunnen we tot 5.000 mensen ontvangen met plusminus 3.000 parkeerplekken. Het is ook mogelijk om bedrijfsfeesten te organiseren op het dakterras met horecamogelijkheden. Zo hebben we deze week “The Wurst party ever” (oktoberfeest red.).

Toekomstvisie

Dirk: “ De toekomst zien we als een uitdaging. Met de problematiek in het vinden van vakmensen, nieuwe grond om op te telen, de vermindering van jong plantgoed en de klimaatveranderingen. Met de boomkwekerij willen we eigenlijk op hetzelfde niveau blijven. Groei is geen pré. We denken veel na over andere zaken. Laten we zeggen dat we nog veel interessante ideeën hebben, waar we genoeg energie en passie in kwijt kunnen. “Vitelia Agrocultuur kan hier ook een rol in vervullen. We verwachten van een toeleverancier dat ze met ons meedenken en de discussie aandurven over vraagstukken waarmee we te maken hebben in de kwekerij. Waar we in de toekomst steeds meer te maken krijgen met duurzamer kweken verwachten we ook van Vitelia Agrocultuur mogelijke oplossingen en dit wordt ook met regelmaat besproken. Uiteraard spelen daarnaast ook marktconforme prijzen een rol.”

Dirk Ebben samen met Gerwin de Bruijn

Overal bomen

Gerwin: “We leveren onze bomen aan klanten in heel Europa, maar ook ver daarbuiten, zoals in China, Rusland en Tadzjikistan.Projecten waar we trots op zijn, zijn het Boschziekenhuis in ’s Hertogenbosch, de Erasmus Universiteit in Rotterdam, Dakpark Vierhavenstrip in Rotterdam, het museumplein in Amsterdam, FIFAhoofdkwartier in Zürich, het Louvre in Parijs en vele andere bijzondere locaties.

Dirk gaat verder: “Het meest trots ben ik toch op onze teamprestaties. Iedere dag proberen we weer met veel passie en plezier de mooiste projecten aan te kleden met onze bijzondere beplanting. Een van de meest bijzondere momenten voor mij, is toen we de bomen voor het MH17- monument hebben geschonken ter nagedachtenis aan de slachtoffers van deze vliegramp. Samen met de nabestaanden hebben we met het hele bedrijf geholpen om de bomen te planten. Het was heel bijzonder om hier deel van uit te mogen maken. Als team en één grote familie hebben we elkaar geholpen, tranen gelaten en het verdriet met de nabestaanden gedeeld. Normaal maak je elkaar mee tijdens het werk of een bedrijfsuitstapje. Nu hadden zelfs de stoerste kerels een brok in hun keel. Heel bijzonder! Als ik dan naar onze mannen en vrouwen kijk, dan gloeit mijn hart van trots!”