Boomkwekerij Laban, Reeuwijk

Waar je ook in Boskoop bent, het water is altijd nabij. Met de regen die de afgelopen dagen is gevallen is de waterstand flink gestegen waardoor het bijna over de smalle weggetjes stroomt. Overal zie je de lucht weerspiegeld in de talloze sloten die het gebied rijk is zoals De Gouwe en De Reeuwijkse Plassen in de nabije omgeving van Boskoop.

Het bedrijf van: Rian en Cora Laban, 6 kinderen Marije (20), Nienke (19), Coen (17), Bart (16) Daan (13) en Rick (10)
Bedrijfsomvang: 4 ha buxus en haagplanten

Als kleine jongen al groene vingers

Aan de Berkenbroek te Reeuwijk is het bedrijf van Rian (50) en Cora (42) Laban gevestigd. Samen met enkele medewerkers en zoon Coen runnen zij dit prachtige bedrijf met de teelt van verschillende maten buxus. Hiernaast kweken zij ook een assortiment met diverse haagplanten in kleinere potmaat.

Rian: “Als kind woonde ik in Hazerswoude in een akkerbouwgebied. Ondanks dat mijn vader en moeder geen kwekerij hadden, was ik als kind altijd al bezig met het stekken van planten. Je verdiende er nauwelijks iets mee, maar ik leerde er wel ontzettend veel van. Als 12-jarige jongen wist ik al dat ik kweker wilde worden. Dus de tuinbouwschool was een logisch gevolg. Daarnaast werkte ik in mijn vrije tijd bij een kweker. Op een stuk grond bij mijn vader kweekte ik coniferen en buxus in de volle grond. In 1989 kwam ik uit militaire dienst en kocht ik dit stuk grond in Reeuwijk, toen nog grasland, waar nu ons bedrijf is gevestigd. Ik ben hier toen gaan kweken. In 1998 ben ik vervolgens met Cora getrouwd. Cora werkte destijds in een kledingwinkel en had weinig affiniteit met het kwekersvak. Momenteel verzorgt Cora de administratie van ons bedrijf. Coen onze oudste zoon volgt momenteel een BBL-opleiding en helpt ook mee op het bedrijf. Daarnaast werken wij nog met enkele vaste medewerkers en seizoenarbeiders.”

vlnr: Coen, Cora, Rian, Nick en Sebastiaan

Buxus was erg populair

“Wij hebben 20 jaar een goede boterham kunnen verdienen met het kweken van hoofdzakelijk buxus. Buxus is altijd een van de meest gewilde tuinplanten geweest. Dat de plant altijd een populair gewas is geweest, heeft niet alleen maar voordelen. De plant is gevoelig voor verschillende ziektes en parasieten die door de populariteit van deze plant gemakkelijk over kunnen springen. Het meest recente voorbeeld hiervan is de buxusmot. Door toedoen van de buxusmot verdwijnt een gedeelte buxus in de tuinen en is de vraag afgenomen.”

De buxusmot is een vlindersoort die haar eitjes onder de bladeren van de buxus legt. In principe is het niet de vlinder zelf die een probleem vormt voor de buxus, maar de rupsen van deze mot. Die zijn namelijk gek op de blaadjes van de buxus en hebben de nare eigenschap om met een grote groep te zijn.

Ondanks de problematiek door de mot merk ik dat buxus nog zeker niet weg te denken is in veel tuinen.

Anticiperen op de markt

“Buxus is nog steeds onze hoofdteelt. De vollegrondsteelt van buxus middels buxus vormen zijn we echter aan het afbouwen. Door de krimpende markt is het namelijk moeilijker geworden om de afzet goed te regelen. De teelt in potten biedt daarentegen veel kansen. Wij kweken in vorm gesnoeide buxus in de vollegrond en buxus struiken in diverse potmaten. Aanvullend kweken wij een sortiment haagplanten in pot en zien we dat door de veranderende markt hier steeds meer vraag naar is.”

Rol Vitelia

De rol van Vitelia Agrocultuur is in de afgelopen jaren gegroeid. “Wij hadden diverse potmaten van diverse leveranciers. Cor kwam met een pottenrange van één leverancier met een mooie uitstraling. Hier zijn wij nog steeds erg tevreden over. Het geeft onze producten een uniforme uitstraling.

Op zoek naar alternatieven

Rian gaat verder: “We kweken op drie verschillende locaties. Op dit moment is de verkoop zeker lastig maar we hebben voldoende gesaneerd en geschakeld waardoor ik de voorraad die we nu hebben staan gezond vindt voor deze markt.

Ondanks de moeilijke markt en de problematiek door de mot merk ik dat buxus nog zeker niet weg te denken is in veel tuinen. Voor onze buxus in pot vinden we derhalve nog steeds afzet. Maar we zijn zeker ook op zoek naar goede alternatieven! Buiten op het erf staan enkele karren vol met frisgroene buxus klaar om uitgeleverd te worden.

Van schade aangebracht door de buxusmot is hier geen spoor te bekennen. “Een kwestie van goed bestrijden met het juiste middel”, zegt Rian. “Al wordt óók dit niet makkelijk gemaakt voor de kwekers. De retail stelt bovenwettelijke eisen die bovenop de strenge gewasbeschermingsmiddelenwetgeving komen. Wij gebruiken milieuvriendelijke middelen waardoor de bijen en vliegjes in leven blijven. Kortom, we gaan ervoor en hopen met een goede bestrijding de buxus te kunnen behouden voor de tuin, en dat is zeker mogelijk!”

Organiseren

Rian: ”Ik haal veel energie uit alles organiseren op en rondom de kwekerij. Het oppotten, de controle en verzorging van de gewassen, maar ook de handel spreekt me aan.

In de drukke periode zijn we van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in de weer op en voor het bedrijf.”

“Echter het vak heeft voor mij ook minder leuke kanten. Een groot nadeel vind ik de wisselingen in werkdruk. In het voorjaar en zomer hebben we het vaak (te) druk en in het najaar hebben we het vaak (te) rustig. Deze overgang kan ik persoonlijk moeilijk een plaats geven. Hierdoor krijg ik veel last van mijn gezondheid. Daarom kijken we ook naar de lange termijn en zijn we ons op de toekomst aan het oriënteren.

Ik ben er trots op dat we met ons gezin nog steeds de boterham kunnen verdienen in ons favoriete vak en ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet!