Boomkwekerij Michels-Classens, Heide

De volgeladen wagens en de af- en aanrijdende vrachtauto’s verraden het al. Het is hoogseizoen bij Boomkwekerij Michels-Classens. En dat betekent bomen uitmeten, rooien en klaar maken voor transport. We hebben afgesproken met Jan Michels en zijn twee dochters Caroline en Iris.

Het bedrijf: Boomkwekerij Michels Classens in Heide
Eigenaren: Jan Michels (61), Marian Michels-Classens (59), Caroline Jansen-Michels (31), Sef Michels (29) en Iris Michels (27)
Bedrijfsomvang: Vollegrond ± 60 hectare met ruim 400 soorten bomen en ± 6.000 vleesvarkens ‘Beter Leven 1 ster’

"Aan de vruchten kent men de boom."

Jan vertelt dat de boomkwekerij in 1981 is ontstaan. De ouders van Jan hadden tot die tijd een gemengd bedrijf met onder andere koeien en varkens maar verbouwden ook akkerbouwproducten zoals aardappelen en bieten. Toen de opbrengsten van de akkerbouw per hectare omlaag ging, werd er besloten om naar alternatieven te kijken. Hierbij kwamen ze uit bij bomen en begonnen, niets wetende van bomen, met het kweken van eikenbomen op contract. “Na drie jaar waren de bomen verkoopklaar. Door de veranderde markt was de vraag naar eiken enorm gedaald. De contractteler wilde de bomen niet afnemen waardoor er een regeling werd getroffen dat 85% van de bomen ons eigendom werd. Zonder kennis van bomen besloten we toch hiermee door te gaan en ontstond het idee om grotere bomen te gaan kweken. Door goed contact met een kweker werd het assortiment al snel uitgebreid met andere soorten.”

Door de jaren heen werden er meer bomen opgezet en werd het areaal uitgebreid. Zo werden er tussendoor ook opstanden van andere kwekers overgenomen. In 2008 hadden ze een bedrijf met 2.800 vleesvarkens, 350 zeugen en ongeveer 40 hectare bomen. Die combinatie betekende dat er veel werk aan de winkel was. Jan: “Ik vond het altijd fijn dat mijn moeder tot op hoge leeftijd in de kraamstal heeft mee kunnen helpen.” 

Nieuwe generatie

Rond 2008 vragen Jan en Marian zich af hoe de toekomst er uit moet zien. “We hadden toen nog drie studerende kinderen die zoekende waren naar hun eigen toekomst.” Caroline, de oudste dochter, ambieert op dat moment meer een loopbaan in de mode en sieraden maar komt er vrij snel achter dat haar toekomst daar niet ligt en gaat opnieuw de schoolbanken in om commerciële economie te gaan studeren. Voor zoon Sef was het altijd al duidelijk. Zijn hart ligt bij de varkens en daarmee is deze tak van sport al gewaarborgd voor een opvolger. “Onze jongste dochter, Iris, zat op dat moment nog op het MBO (studierichting export)”, zegt Jan. Op het moment dat Jan en Marian erover nadenken om de activiteiten in de kwekerij af te bouwen omdat er geen opvolger is, groeit de interesse bij Caroline.

"Een boom is het mooiste product wat er is en die moeten tenslotte ook verkocht worden", zegt Caroline

“Ondertussen ben ik naast allrounder in ons bedrijf ook nog bestuurslid bij LTO-vakgroep Bomen en Vaste Planten.” Ook bij Barry, man van Caroline, groeit de interesse nadat hij een tijd heeft meegewerkt in de kwekerij. Iris zit ondertussen op de HAS Hogeschool en wilde eerst extern gaan werken alvorens ze de beslissing neemt om ook in de kwekerij te stappen. Na een periode buitenshuis werken, kroop het bloed toch waar het niet gaan kon en besloot Iris in 2017 ook in het bedrijf te komen. 

Nieuwe afzetmogelijkheden dankzij digitalisering

Caroline: “Momenteel vinden onze bomen hun weg door bijna heel Europa. Dankzij deelname aan beurzen in binnen- en buitenland verkopen we onze bomen inmiddels rechtstreeks aan de klanten, dit ging voorheen via een tussenhandelaar.” Jan vult aan: “Voor de digitalisering was de handel heel gesloten en moest je bij wijze van spreken op je knieën als je iets wilde verkopen. Ook helpt het dat ‘ôs vrollie’ meer op de voorgrond treden.” 

Trotse ouders

Op de vraag waar Jan en Marian het meest trots op zijn hoeft Jan niet lang na te denken. “Wij hebben alles waar we hard voor gewerkt hebben met succes kunnen doorgeven aan onze enthousiaste kinderen die elk met hun eigen passie verder willen in het bedrijf. Het is toch mooi om te zien dat alle kinderen er zelf voor kiezen om in het bedrijf verder te gaan.” 

Betrokken en persoonlijke service 

Jan: “Eigenlijk zijn we bij de start van de boomkwekerij op zoek gegaan naar goede leveranciers in de regio. Daardoor belanden we toen snel bij het toenmalige SaWeCo Agrocultuur. Door een grote behoefte aan diversiteit aan artikelen hadden we behoefte aan een regionale toeleverancier met een breed assortiment. Er moet natuurlijk ook een ‘klik’ zijn met de adviseurs en medewerkers van de toeleverancier, want anders werkt het ook niet. Dit vertaalt zich in betrokken en persoonlijke service van Vitelia Agrocultuur.”

Meet&Green een mooi podium

“In 2016 waren we gastheer voor het evenement Meet&Green met ons bedrijf”, vertelt Jan. Tijdens het jaarlijks terugkerend kennisevent van Cultus Agro Advies en Vitelia Agrocultuur mochten collega-kwekers en andere branchegenoten een kijkje nemen op het bedrijf en in de kwekerij. Tevens werd van deze gelegenheid gebruik gemaakt om een open dag te organiseren vanwege het 30-jarig bestaan van het bedrijf. Meet&Green biedt daarvoor een mooi podium in onze sector.

Nominatie Venrayse ondernemersprijs

Binnenkort betreedt Boomkwekerij Michels-Classens ook nog een ander podium. Zij zijn genomineerd voor de Venrayse ondernemersprijs. Op donderdag 4 januari 2018 gaat Boomkwekerij Michels-Classens de strijd aan voor de felbegeerde Loek Nelissen-prijs en de Rabobank publieksprijs tijdens de uitreiking van de Venrayse Ondernemersprijzen 2018. Vitelia Agrocultuur wenst de familie Michels veel succes tijdens deze uitreiking.

Update vrijdag 5 januari 2018: Michels-Classens heeft gisterenavond tijdens de uitreiking van de Venrayse ondernemersprijzen in de bomvolle Schouwburg Venray de Loek Nelissenprijs, de prijs van de vakjury, gewonnen. Van harte gefeliciteert namens Vitelia!