De wandelende encyclopodie van Boskoop

Op de website van het familiebedrijf Van Ooi in Boskoop staat: Voor uw boomvermeerdering en plantvermeerdering moet u bij Van Ooi zijn. Wij zijn uw deskundige en ervaren vermeerderingsbedrijf in Boskoop waar bedrijven allerhande plantensoorten kunnen laten enten. U levert uw materialen of wij verzorgen alles. Zo heeft u alles zelf in de hand of nemen wij uw zorgen uit handen.

En het klopt volgens ons allemaal. Van Ooi vermeerdering is een begrip in de wereld van het vermeerderen van planten. We zitten aan tafel met Nard en Tony van Ooi, de zonen van oprichter en vader Willem van Ooi die momenteel samen het bedrijf runnen.

Het bedrijf van: Willem (60) Nard (25) en Tony (28) van Ooi
Bedrijfsomvang: 9000m2 waarvan 1600m2 kas
Productie van: 600.000-700.000 planten per jaar
In gesprek met: Nard & Tony van Ooi

 

Zelfstanding verder

We vragen de zonen hoe het bedrijf is ontstaan.
Nard: “Pa heeft op 40-jarige leeftijd zijn baan verloren, na 25 jaar trouwe dienst was het plotsklaps over. Hij had toen de keuze om bij een andere kweker aan de slag te gaan of iets te gaan doen waar hij écht goed in is. Dat is het vermeerderen van planten. De keuze was snel gemaakt. Met zijn ervaring en kennis, opgedaan bij zijn vorige werkgever, besloot hij om voor zich zelf te beginnen. Samen met een compagnon begonnen ze een vermeerderingsbedrijf, waarmee ze destijds ruim 27.000 planten per jaar produceerden. Na enkele jaren te hebben samengewerkt heeft pa het bedrijf alleen voortgezet.”
Tony gaat verder: “Het bedrijf is in de loop der jaren gegroeid, niet zo zeer in oppervlakte maar wel in het aantal planten. We maken momenteel jaarlijks bijna 700.00 planten. Omdat iedere plant zijn eigen tijd van vermeerderen heeft kunnen kwekers het hele jaar door met diverse plantensoorten bij ons terecht. Nagenoeg elke plant- en boomsoort kunnen we produceren.”

Zonen in het bedrijf

Nadat vader Willem alleen het bedrijf heeft voortgezet zijn Nard en vervolgens ook Tony bij het bedrijf gaan werken. Tony lacht: “Ik heb van alles gedaan. Ik ben ooit begonnen bij defensie en geëindigd als meubelmaker. Omdat ik door de crisis geen werk als meubelmaker/timmerman kon krijgen werkte ik thuis mee op het bedrijf. Ik kwam al snel tot de conclusie dat ik dat best leuk vond.” Ik zei tegen Nard: “Eigenlijk zouden we het bedrijf dat pa heeft opgebouwd samen verder moeten zetten.”

Nard: “Ik werkte al lang met mijn vader samen maar heb wel bij 3 andere bedrijven gewerkt. Ik heb eigenlijk nooit ander werk gedaan en ben vanaf mijn zestiende begonnen met werken in de kwekerij. Dus ik weet niet beter, kweken is ook mijn ding. Hoewel onze pa zeker achter ons besluit van bedrijfsovername staat , laat hij de keuze volledig aan ons. Tony en ik kunnen het goed vinden samen, misschien juist wel omdat we verschillende karakters en kwaliteiten hebben. Je kunt zeggen dat ik de linkerhand in het bedrijf ben en Tony de rechter”, lacht Nard.

Tony: “Nard is de man van de teelt en heeft de kennis van het vermeerderen. Ik ben meer van de randzaken, zoals het regelen van de logistiek en de algehele planning. Daarnaast heb ik een meer technische achtergrond en doe met name het onderhoud in en rondom het bedrijf en het spuitwerk in onze planten.”

Nard: “Eigenlijk werken we nooit samen, ieder doet zijn eigen werk. Dit is zo ontstaan en werkt voor ons prima. Tony heeft minder rust in zich, hij kan niet zo lang aan de stektafel zitten om te vermeerderen, hij is liever druk in de weer.”

Pa is het uithangbord van ons bedrijf

Wandelende encyclopedie

Nard: “Ik durf gerust te zeggen dat Van Ooi Vermeerdering dé specialist is in het enten van boomkwekerijgewassen. Wij beschikken over de juiste kennis om twee planten aan elkaar te laten groeien. We doen niet aan acquisitie en maken geen reclame. Mond op mond reclame werkt voor ons het beste. Men kent ons als bedrijf en zeker pa is het uithangbord van ons bedrijf. Hij is een wandelende encyclopedie in de plantenwereld. Zijn motto: bijna alles kan gemaakt worden. Het is inspirerend om te zien hoeveel kwekers, tijdens de boomkwekerijvakbeurs Plantarium, pa kennen en met hem een gesprek aangaan en vice versa.”

Tony: “We maken vrijwel alles op bestelling en op maat. Sommige klanten leveren zelf hun eigen gewassen aan en sommige worden volledig door ons zelf opgekweekt.

We zijn heel flexibel, zoals de klant het vraagt maken we het. We hebben nauwelijks planten op voorraad, tenzij een teelt heel goed lukt. dan houden we wel eens wat ‘over’. Zo kunnen we op een relatief kleine oppervlakte blijven produceren. Dit vergt echter wel een goede planning.”

Vaak is het 's morgens bestellen en 's middags al in huis!

Nard: “Ook Vitelia Agrocultuur speelt hierbij voor ons een belangrijke rol. Een betrouwbare en flexibele leverancier is voor ons een pré. Die hebben we zeker gevonden in Vitelia Agrocultuur. Ze leveren hier alle kwekerijproducten en vaak is het ’s morgens bestellen, ’s middags in huis. De service is perfect. Ze denken constructief met ons mee en hebben met o.a. verkoopadviseur Sander de Pater, mijn oud klasgenoot, kennis in huis waar wij graag gebruik van maken.”

Inzicht en langetermijnvisie

Op dit moment zijn Nard en Tony druk bezig om het bedrijf op een hoger niveau te krijgen.
Nard: “Middels kostprijsberekeningen en registratie van uren en materialen krijgen we een beter inzicht en dit is nodig om het bedrijf ook naar de toekomst toe winstgevend te houden. Ons vak is specifiek en vraagt specialisme, er zijn in ons land niet veel vermeerderaars meer en dus ontstaat er de komende jaren schaarste. Een goede vergoeding voor ons werk is dus meer dan normaal. Het is dus belangrijk dat we steeds beter inzichtelijk krijgen wat het kost om een bepaalde plant te maken. Omdat hier veel bij komt kijken is het soms lastig en complex om dit exact in kaart te brengen.”

Hoe zien jullie de toekomst?

Tony: “Om nog beter aan de vraag van onze klanten te kunnen voldoen zijn we momenteel op zoek naar een andere locatie hier in de buurt. Duurzaam zijn we al. We bemesten voor 95% alles biologisch en hooguit een keer per jaar spuiten we met een non-biologisch middel. Ook willen we verder innoveren en automatiseren. Met het oog op de toekomst hebben we recentelijk een warmtesysteem ontwikkeld waarmee enten sneller aan elkaar vergroeien en verhogen we zo het slagingspercentager verder.”

Nard: “Met de huidige locatie zitten we momenteel aan de maximale capaciteit. Als we in de toekomst verder willen groeien, dan moeten we zoeken naar een nieuwe locatie om het aantal gewassen te kunnen verhogen. Uiteraard is het vinden van goed personeel ook bij ons een uitdaging.
We doen hartstikke leuk en mooi werk, persoonlijk vind ik het jammer dat de boomkwekerijsector in het verleden de jeugd te weinig heeft gestimuleerd in deze sector te werken. Als vakantiewerker bij een kweker was je vooral veel bezig met vuil rapen. Je leerde niets nieuws en werd onvoldoende gestimuleerd. Jammer want ons vak kent voldoende afwisseling en het is zeker niet alleen maar zwaar werk.”

Tony tenslotte: “Met de afzet van planten verwachten wij in de toekomst weinig problemen. Mede door de aandacht voor het klimaatprobleem hebben we alleen maar meer groen nodig, we blijven voorlopig nog wel even vermeerderen dus.”