De kwekerij, een belangrijk deel van mijn leven

Midden in Greenport Venlo, ingesloten tussen de panden van logistiek dienstverleners en het glastuinbouwgebied Californië ligt het familiebedrijf van Den Mulder Boomteelt. Den Mulder Boomteelt biedt een compleet pakket aan bomen en tuinplanten, veelal van eigen kweek. Eigenaar Henk den Mulder ontvangt ons in de sfeervolle kantine van het bedrijf aan de Sevenumseweg in Grubbenvorst.

Het bedrijf: Den Mulder Boomteelt, Grubbenvorst
Bedrijfsomvang: 200 ha kwekerij vollegrond
1,5 ha kas voor plantgoed
Meer dan 2.000 soorten laanbomen en solitair heesters
In gesprek met: Eigenaar Henk den Mulder

Meer dan 2.000 soorten

Wij vragen Henk hoe zijn carrière als boomkweker tot stand is gekomen.
Henk: Met mijn achtergrond bij de Plantenziektenkundige Dienst ben ik in 1985 in Grubbenvorst gestart met een eigen kwekerij in spillen. In 1985 zijn we in eerste instantie gestart met een driemanschap, maar na enkele jaren heb ik het bedrijf alleen voortgezet en verder uitgebouwd. Hierbij is de nadruk in de loop der jaren meer en meer op het zwaardere segment planten komen te liggen. Nu werk ik samen met mijn zoon Pieter (32) die zijn eigen bedrijf heeft. In zijn kas wordt het plantgoed gemaakt wat vervolgens hier op het bedrijf komt om verder te groeien in de volle grond.

Vandaag de dag bieden wij een compleet en kwalitatief hoogwaardig assortiment voor de professionele hovenier, groenvoorziener maar ook voor de particuliere tuinliefhebber. Onze planten worden geleverd door heel Europa. Op een oppervlakte van bijna 200 hectare kweken we zo’n 2.000 soorten laan- en parkbomen, karakteristieke sierbomen, meerstammige bomen, coniferen en solitair heesters. Dit brede eigen assortiment stelt ons in staat om te allen tijde een topproduct af te leveren.

Ons bedrijf telt inmiddels 40 werknemers waarvan 25 fulltime medewerkers in vaste dienst. We hebben de taken verdeeld en werken met ploegen die worden aangestuurd door een ploegbaas. Dat varieert in het veld van een rooiploeg, plantploeg en een spuitploeg tot een verkoopteam op kantoor. Daar waar nodig helpen we elkaar uit. Ik stuur het grote geheel aan want het bedrijf is dusdanig gegroeid dat je zelf niet meer alles kunt beheren of beheersen.

Op de foto: Marc Swinkels (Vitelia Agrocultuur) en Henk den Mulder (rechts)

Boost door de coronacrisis

Na de financiële crisis in 2008, waar we eigenlijk pas twee jaar uit zijn, is gebleken dat er over de hele breedte een tekort aan planten is. De vraag is nu weer terug, maar door bezuinigingen is er tijdens de financiële crisis minder aangeplant en is er inmiddels schaarste ontstaan.

Corona heeft de particulier en de afzet naar hoveniers uiteindelijk een enorme boost gegeven. De mensen zijn massaal meer geld uit gaan geven aan groen in de tuinen. Hoveniers schoten als paddenstoelen uit de grond en weten niet hoe ze het werk gedaan moeten krijgen. Ook wij hebben een uitstekend seizoen gehad. De vraag is wel hoe dit straks na de coronacrisis verdergaat. Ik verwacht dat komend seizoen nog goed zal zijn, maar het blijft de vraag wat de overheden gaan doen. Als er weer bezuinigd moet worden dan is dat eerder op groen dan op de salarissen van de ambtenaren.

Onderscheidend

Onderscheidend is een groot begrip, maar ons uitgebreide assortiment en de kwaliteit is denk ik wel onze grote kracht. Wij staan voor een no-nonsense cultuur; we houden van aanpakken en gaan een uitdaging niet uit de weg. Daarnaast zijn we betrouwbaar in het leveren, er is niets vervelender als je je bestelling wilt gaan ophalen en deze er vervolgens niet is of niet klaarstaat. Dus we doen er alles aan om dit te voorkomen. Daarom doen wij al jaren zaken met Vitelia Agrocultuur. Het bedrijf past bij ons en zit daarbij ook nog eens in de buurt. Ze komen hun afspraken na en onderscheiden zich door de uitstekende service. Daarnaast is het bedrijf ook vernieuwend en dat willen wij ook zijn.

Ik werd vervloekt, het was ‘not done’ in onze sector

Ik kan me nog herinneren dat wij als een van de eerste de prijzen van bomen en struiken op het internet hebben gezet. Ik werd vervloekt het was ‘not done’ in onze sector. Natuurlijk, ik was er ook niet blij mee dat alles publiek werd, maar op een gegeven moment zijn dat de ontwikkelingen en dan moet je
meedoen, of je wilt of niet. Trends zie je niet altijd aankomen maar je moet er als bedrijf wel op inspelen.

Veel boomkwekers hadden destijds een bord aan de weg staan: ‘geen particuliere verkoop’. Bij tuincentra kon de tuinliefhebber niet terecht wat betreft grote(re) planten. Dit had tot gevolg dat de particulier nergens grote planten kon kopen. Om de particulier toch te kunnen bedienen kwamen we ongeveer 15 jaar geleden op het idee om te starten met een eenvoudige webshop. Deze hebben we 3 jaar geleden compleet vernieuwd. We bieden nu ons complete assortiment online aan voor respectievelijk de hovenier, groenvoorziener, handelaar, maar óók voor de particuliere tuinliefhebber. We gaan hier, met  aansprekende foto’s, voorraadstatus en plantinformatie behoorlijk ver in. Zo kan de klant, mocht hier behoefte aan zijn, de boom in levende lijve gaan bekijken en uitzoeken. We zijn trots op onze webshop, maar het vergt wel veel onderhoud om alles up-to-date te houden. Je ziet overigens dat het aantal webshops in onze sector tijdens de coronaperiode enorm is toegenomen.”

Toekomst

Ik verwacht niet dat we de komende jaren nog groeien. We zullen de handel verder afbouwen en ik zie de verkoop aan hoveniers en particulieren toenemen. Door ons complete assortiment passen deze klanten uitstekend bij ons. De vraag naar planten is toegenomen. Mensen zijn planten online gaan bestellen. Aanleg en onderhoud is vaak wat lastiger en hier wordt steeds meer de hovenier voor ingeschakeld. Uiteraard blijven we de markt goed in de gaten houden. Het gaat er naar mijn idee niet om om de goedkoopste en snelste te zijn. Ik denk dat het belangrijker is om een goed product te leveren tegen een prijs die de klant wil betalen. Wat betreft prijs en snelheid winnen we het toch niet van de Chinezen.

Ik word dit jaar 65 en wil langzaam gaan afbouwen. Het bedrijf is mijn passie en hobby, maar dat neemt niet weg dat ik een goed sociaal leven heb. Komende jaren zullen in het teken staan van de bedrijfsoverdracht. Wellicht mag ik straks het erf nog aanvegen.