Diversiteit in afzetkanalen, dilemma of kans?
Op de prachtige kwekerij Vredebest aan het Noordeinde in Waddinxveen hebben wij een gesprek met eigenaar Hendrik Hak en zijn rechterhand Wouter de Waal over het verleden, heden en de toekomst.
Het bedrijf: | Kwekerij Vredebest, Waddinxveen |
Bedrijfsomvang: | 9 hectare containerteelt |
Producten: | Ruim 50 soorten coniferen |
In gesprek met: | Hendrik Hak en Wouter de Waal |
‘Oud Boskoops assortiment’
In 1969 begint Piet Hak op 19 jarige leeftijd een kwekerij op een stuk grond van 1 hectare. Hij kweekt er het zogenaamde ‘oud Boskoops assortiment’; rozen & heesters in de volle grond. In de 80-er jaren bestaat het assortiment uit diverse coniferen die met pot en al in de grond worden gekweekt. Onder het motto ‘hard werken, opletten & blijven bouwen’ gaat het goed met de kwekerij. Zoon Hendrik gaat naar de Tuinbouwschool en heeft thuis een eigen stukje kweekgrond en - uiteraard - een eigen handeltje na schooltijd.
Als de buurman in 1998 emigreert, groeit het bedrijf naar 4 hectare zodat zoon Hendrik een positie kan krijgen binnen het bedrijf. Na de naamsverandering in 1999 naar Kwekerij Vredebest wordt het een VOF en kan Hendrik zich voorbereiden op de volledige overname van de Kwekerij. Vanwege het vele werk worden er al gauw drie vaste medewerkers aangenomen.
In 2010 nemen Hendrik en zijn vrouw Aline de kwekerij in zijn geheel over. Voor wat betreft de steeds strenger wordende milieueisen volgen zij echter nog altijd de wijze filosofie van vader Piet; ‘Doe direct mee om straks aan de verplichtingen te voldoen’.
Vroeger ging het om volume, tegenwoordig om de diversiteit!
The Line of Trendy Conifers
Inmiddels kweekt Kwekerij Vredebest onder de naam ‘The Line of Trendy Conifers’ ruim vijftig soorten coniferen. Deze worden in een onderscheidende ‘Vredebest’ blauwe pot met blauw plantenlabel geleverd in binnen- en buitenland. Bij de bedrijfsvoering staan duurzaamheid, kwaliteit en verantwoordelijkheid hoog in het vaandel. Vandaag de dag omvat de kwekerij inmiddels 9 hectare en hebben ze tien medewerkers voltijds in vaste dienst. Daarnaast helpen in het hoogseizoen veel scholieren mee op de kwekerij.
Vroeger ging het vooral om het volume per order, maar tegenwoordig gaat het veel meer om de diversiteit. De daghandel is dynamisch en hectisch. Het product moet binnen een paar uur op de veiling staan. De klant verwacht geen nee en ‘gaat niet bestaat niet!’ Er wordt continu naar verbetermogelijkheden gekeken, zo heeft Kwekerij Vredebest verschillende keurmerken en kwalificaties behaald en is het milieu en duurzaam kweken één van de kernzaken van de onderneming. Door middel van het plantpaspoort, wat op de pot gedrukt wordt, is altijd te achterhalen waar de plant vandaan komt.
Toekomstbeeld: Ontwikkelingen in de sector
Als we Hendrik vragen naar zijn visie op de sector in de nabije toekomst, heeft hij daar verschillende ideeën over; “Export wordt waarschijnlijk nog belangrijker. De levering via grote supermarktketens, maar ook de kleinschaligheid neemt weer toe. Tegenwoordig willen ook steeds meer consumenten - vanuit gemak - planten bij een webshop bestellen en dat aandeel zal wel verder stijgen. Dat heeft nog wel behoorlijk wat haken en ogen voor de onderneming;” zegt Hendrik. Daarom laat Kwekerij Vredebest deze trend (vooralsnog) aan anderen over. Hendrik vervolgt: “Ook de veiling gaat steeds meer eisen stellen aan de kwekers. Daarom moeten we onze ogen niet sluiten om wellicht in de toekomst ook via andere kanalen onze planten te gaan vermarkten.”
We moeten onze ogen niet sluiten voor andere kanalen om onze planten te vermarkten!
“Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn en worden belangrijke toekomstige thema’s. Zo wordt er steeds meer gewerkt aan plantweerbaarheid. Door de toenemende inzet van plantversterkers wordt de weerstand van de plant verhoogd en proberen we op een duurzame manier plantziektes en plagen te bestrijden.”
Over de toekomst gesproken… Staat de derde generatie al te popelen om het bedrijf over te nemen? Hendrik: “De oudsten weten inmiddels hoe alles werkt op de kwekerij, maar we laten ze vrij om zichzelf te ontwikkelen en zelf te kiezen. Ze hebben op dit moment ook een bijbaantje elders.”
Vrijetijd?
Die heb ik zeker geeft Hendrik aan: “Naast mijn werk op de kwekerij maak ik graag tijd vrij voor mijn gezin en ontspanning. Mijn maatschappelijke betrokkenheid is daarnaast groot; buiten diverse bestuurswerkzaamheden, begeleid ik ook de zaterdagavondbijeenkomsten van de 16+ jeugdvereniging van de kerk.”
Op de foto: Aad Luijnenburg, verkoopadviseur Vitelia Agrocultuur (links) en Wouter de Waal medewerker bij Kwekerij Vredebest
Wouter de Waal
Ruim dertien jaar geleden begon Wouter de Waal zijn loopbaan bij Kwekerij Vredebest. Inmiddels houdt hij zich voornamelijk met de teelt bezig: voeding, waterafgifte en het beheersen van ziektes en plagen. Om van alle ontwikkelingen in de markt op de hoogte te blijven volgt hij cursussen bij o.a. Delphy en Green Port gaat naar thema bijeenkomsten zoals de kennisdagen van Vitelia Agrocultuur en kijkt graag mee op locatie bij kwekers en stekleveranciers. “Tegenwoordig is verantwoorde gewasverzorging belangrijker dan ooit. De bemesting moet kloppen en als er al chemisch ingegrepen moet worden, dan het liefst zo min mogelijk!”
Relatie met Vitelia Agrocultuur
Hendrik besluit: “De relatie met Vitelia is goed en onze verkoopadviseur Aad Luijnenburg maakt goede en duidelijke offertes. Prijstechnisch gezien staan ze goed in de markt. Ook voor degelijk advies en kennis kunnen we bij hem terecht. Daarom blijven we in de toekomst ook graag zaken doen met Vitelia.” Trots Iedereen bij Vredebest is trots op de kwekerij. Er wordt op een leuke manier (hard) samengewerkt. Daarbij is Hendrik de spil van het bedrijf, maar zoals hij zelf zegt: “Het staat of valt met de mensen waar je mee werkt, want alleen ben je niks!”