Dutch Garden Plants BV, Arcen

In het pittoreske Broekhuizen nemen we op een mooie zomerse vrijdagmiddag de veerpont naar Arcen. Het is dan ook verleidelijk om bij het passeren van de Hertog Jan brouwerij in Arcen even een biertje te pakken op het terras. Nee, dat is misschien voor straks, want we hebben een afspraak op Kwekerij Roobeek in Arcen met Frank en Gerry, de eigenaren van Dutch Garden Plants.

Het bedrijf: Dutch Garden Plants BV te Arcen
In gesprek met: Frank Deriet (46), partner van Doré, vader van Sjuul (18) en Janneke (15)
  Gerry Bellemakers (55), getrouwd met Nettie, vader van Teun (16) en Geert (15)

Onze mensen stralen passie en energie uit

We worden welkom geheten door Frank Deriet, mede-eigenaar van Dutch Garden Plants (DGP) uit Deurne dat sinds april van dit jaar Kwekerij Roobeek in Arcen heeft overgenomen. Kwekerij Roobeek maakt deel uit van sociaal werkvoorzieningsbedrijf WAA groep NV. Frank: “Door invoering van de participatiewetkwam Kwekerij Roobeek in zwaar weer. Het bedrijf stelt mensen aan het werk met een afstand tot de arbeidsmarkt en stond al langer op de nominatie om overgenomen te worden of verloren te gaan. Mede door een tip van verkoopadviseur Marc Swinkels van Vitelia Agrocultuur kwam deze kwekerij bij ons in beeld. Het leek ons een interessante overname en door de overname zijn de arbeidsplaatsen van de medewerkers verzekerd.”

Gezamenlijk succes

Vertel eens Frank, wat doet Dutch Garden Plants? Frank vertelt: “Wij, Gerry Bellemakers en ik, zijn ieder voor 50% eigenaar van DGP. Ik houd me metname bezig met de inkoop en verkoop, terwijl Gerry zich voornamelijk bezighoudt met de aansturing van het personeel. Samen zijn we in 2006 ons bedrijf gestart met het kweken van vollegronds coniferen voor de handel. Momenteel werken we alleen nog met kwekers op contractbasis. Kwekers kweken voor ons planten in de vollegrond maar ook in potten. Dit gebeurt in gezamenlijk overleg, waarbij DGP ook mee investeert in bijvoorbeeld plantinkoop, potgrond of potten. Gezamenlijk succes is hierbij het uitgangspunt! In het seizoen werken wij met 80 tot 100 mensen waarvan we drie medewerkers in vaste dienst hebben.”

Elkaar versterken

“Wij wilden een teeltsysteem in Deurne gaan aanleggen. Na de tip van Vitelia Agrocultuur zijn we bij Kwekerij Roobeek gaan kijken naar de mogelijkheden. Na enkele bezoeken aan de kwekerij in Arcen werden de kaarten opnieuw geschud. Wij waren vanaf het begin enthousiast over de passie en energie die de medewerkers van Roobeek uitstralen tijdens hun werkzaamheden. Ook was hier nog ruimte om het door DGP gewenste pot in pot-teeltsysteem aan te leggen. Al snel werd duidelijk dat
we elkaar op vele fronten konden versterken.” Een goede samenwerking is van essentieel belang in onze regio, ook wat betreft de samenwerking met leveranciers. Het snel kunnen beschikken over advies, bestrijdingsmiddelen, potten en andere materialen vind ik erg belangrijk. Door elkaar te informeren maak je elkaar sterker. Daarom is de keuze voor Vitelia Agrocultuur een logische. Zij geven prima invulling aan bovenstaande behoeften.

Arbeidsbeperking

Kwekerij Roobeek is ontstaan in 1983. Het waren de parters die de bosgrond gingen ontginnen om er een vollegrondkwekerijvan te maken. Momenteel zien we alleen
een containerveld waar coniferen in pot worden geteeld. Frank: “Het bedrijf is ruim 10hectare groot en er werken op dit moment 60 mensen met een arbeidsbeperking, waarbij Henk Koppes (bedrijfsleider) de scepter zwaait. Naast Henk zorgen twee teamleiders ervoor dat de medewerkers op de juiste wijze worden aangestuurd. Bijna alle medewerkers vallen onder WAA (Werkvoorziening Aangepaste Arbeid). Het is een sociale werkplaats en onderdeel van de gemeenten Bergen, Venlo en Beesel. Naast werkzaamheden op de eigen kwekerij worden ook diverse nevendiensten aangeboden aan derden. Denk hierbij aan versieringen aanbrengen in planten, onderstammen knippen of onkruid wieden.”

Afzet in heel Europa

Frank: "Roobeek heeft zijn afzet georganiseerd voor onder andere daghandel, tuincentra en groothandel, terwijl DGP zich met name richt op de retail en grootwinkelbedrijven in het buitenland. Wij zetten producten af in 26 landen met als grootste afnemers Duitsland en de Scandinavische landen. Haagplanten worden hierbij veelal actiematig verkocht. Je ziet dat steeds meer bouwmarkten omgebouwd worden naar tuincentra en deze worden nu ook beleverd door ons. Duidelijk merkbaar is de groeiende vraag naar de in pot geteelde, kwalitatief hoogwaardige producten.”

Met name Duitsland stelt hoge eisen aan certificering en milieu, waarbij wij onderscheidend proberen te zijn

In de huid van de klant

“Enkele jaren geleden hebben we de focus gelegd op datgene waar we goed in zijn en waar we ons prettig bij voelen; het meer ‘in de huid van de klant kruipen’. Goed luisteren naar wat de klant wil en hierin ontzorgen. Wij hebben een jaaromzet van circa 2,5 tot 3 miljoen planten. Hoofdzakelijk in de vorm van termijnhandel en we zijn op dit moment al druk bezig met afzet voor in het voorjaar van 2019. Afspraken worden nu al gemaakt met onder andere distribiteurs en exporteurs in diverse landen. Met name Duitsland stelt hoge eisen aan certificering en milieu, waarin wij onderscheidend proberen te zijn”, aldus Frank.

Over 10 jaar

We vragen Frank hoe hij denkt dat zijn bedrijf er over 10 jaar uit ziet. “10 jaar duurt nog lang”, antwoord hij. “Ik maak liever een inschatting voor over 5 jaar. Waarschijnlijk zijn we dan gegroeid in omvang en assortiment. En als we nog meer werkzaamheden binnen kunnen halen voor onze medewerkers met een beperking, dan ben ik er van overtuigd dat het concept een succes gaat worden. Maar alles is afhankelijk van de marktwerking. Kwaliteit leveren, daar zijn we sterk in. Dat onze stekplanten voor 99% aankomen is hier een mooi bewijs van.” “Wel hebben we in de gehele branche te maken met vergrijzing van personeel. Wij werken veel met 50-plussers. Toch hoop ik middels de aantrekkingskracht van ons bedrijf ook weer jongere medewerkers aan het werk te krijgen. Kortom, we zijn zeer tevreden met de overname en gaan dit bedrijf met passie voortzetten en professionaliseren.”