Kweken is mijn passie

We zijn op bezoek bij boom- en rozenkwekerij Jos Smits in het Noord-Limburgse Broekhuizenvorst. In een lekker zonnetje staan Jos en zijn medewerker een partij Photinia’s klaar te maken voor verzending.

Het bedrijf: Boomkwekerij Jos Smits, Broekhuizenvorst
Bedrijfsomvang: Areaal vollegrond: 5ha
Glas: 1600m2
Containervelden: 1ha
In gesprek met: Jos Smits

Voor mij was het altijd al duidelijk dat mijn toekomst in de kwekerij lag. Het werd mij met de paplepel ingegoten. 

Het gaat richting winter dus de handel wordt wat rustiger. Maar volgens Jos mag het ook best wat rustiger worden na zo’n turbulent jaar. Nadat corona z’n intrede deed in Nederland werd het best even spannend wat betreft de boomkwekerijhandel, maar al snel genoeg leefde de verkoop ook weer op en bleef het tot in de late nazomer druk. We zitten hier op het ouderlijk bedrijf van mijn ouders, geeft Jos aan. Zijn vader heeft het bedrijf in 1968 overgenomen van zijn schoonouders die hier een gemengd bedrijf hadden met enkele koeien, varkens en een kippenstal. Als geboren ‘Lottumnaar’ waren ze eigenlijk van plan om in Lottum een kwekerij te beginnen, maar door omstandigheden konden ze de boerderij overnemen en zijn ze hier begonnen met het kweken van rozen en fruitboompjes. Na de middelbare tuinbouwschool heeft Jos diverse jaren gewerkt bij Piet Vergeldt in Lottum. Jos vertelt: ‘In totaal heb ik hier zeven jaar gewerkt waarvan ruim de helft als parttimer omdat ik thuis in de maatschap kwam bij mijn vader. Na enkele jaren in de maatschap heb ik het ouderlijk bedrijf vervolgens in 2001 volledig overgenomen van mijn ouders. Voor mij was het altijd al duidelijk dat mijn toekomst in de kwekerij lag. Het werd mij met de paplepel ingegoten. ‘Ons pap’ heeft echter altijd gezegd dat ik ook een ander beroep kon kiezen maar mijn passie ligt toch in het kweken.’

Assortiment

Op de vijf hectare grond worden onder andere rozen in de vollegrond gekweekt en Acer platanoides. Op het containerveld worden voornamelijk Salix op stam en Photinia gekweekt. Daarnaast worden haagplanten in pot gekweekt zoals Fagus, Carpinus en Ligustrum. Potrozen was in het verleden de grootste teelt maar de huidige markt hierin is niet meer zo groot als voorheen. Sinds afgelopen jaar kweekt Jos op contract ook planten voor een regionale handelskweker. Dit geeft hem een stukje rust doordat het risico minimaal is en de afzet gegarandeerd.

Opvolging

Op de vraag of een van zijn kinderen interesse hebben in het vak geeft Jos aan dat zijn oudste zoon op het Citaverde College zit. ”Hij doorloopt hetzelfde traject als ik destijds. Hij vind het kwekersvak ook erg leuk maar techniek trekt hem ook erg aan. Daarnaast vind hij ook dieren leuk, dus dat kan nog alle kanten op. Wij zouden het wel leuk vinden als de interesse in het kwekersvak doorzet maar het moet wel zijn eigen keuze zijn. Het is een mooi beroep met veel afwisseling maar aan de andere kant moeten we hem ook meegeven dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. Ook wij hebben enkele lastige jaren gekend en dan met name in de rozenteelt. Dat heeft er echter ook in geresulteerd dat je in de moeilijke jaren andere keuzes maakt waar ik tot op dit moment nooit spijt van heb gehad. Waar het aandeel rozen (vollegrond) in het verleden veel groter was, daar is het nu niet meer de belangrijkste tak van sport.”

Fietsen

Over sport gesproken, in de kantine staan 2 mountainbikes. Jos verteld meteen gepassioneerd dat dit voor hem de uitlaatklep is voor de alledaagse dingen van de kwekerij. Meestal 1 tot 2 keer per week klimt hij op de fiets om door de bossen te fietsen. ‘Door te mountainbiken kan ik lekker afschakelen en kom ik tot andere gedachten. Vooral in deze coronatijd waarin sociale activiteiten vrijwel allemaal afgelast worden is dit een leuke hobby.’

Vitelia Agrocultuur

De samenwerking met Vitelia en Boomkwekerij Jos Smits, die ook lid is van onze coöperatie, gaat al ver terug. “De flexibiliteit van een regionale toeleverancier die dezelfde taal spreekt en ook kennis van zaken heeft is mij veel waard”, zegt Jos. ”Als relatief kleine ondernemer word ik bij Vitelia altijd correct behandeld en dat is niet altijd vanzelfsprekend tegenwoordig.”