Maatschap Derikx, Ysselsteyn

Uien, uien en nog eens uien! Als we op het erf van Maatschap Derikx uit de auto stappen komt de geur van verse uien ons tegemoet. Op het land liggen ze te drogen, op het erf staan volle bakken en binnen in de loods draait de transportband op volle toeren. Dit terwijl Martijn en Thijs ijverig bezig zijn met het sorteren van de uien.

Het bedrijf: Maatschap Derikx, akkerbouwbedrijf in Ysselsteyn

In gesprek met: Martijn Derikx (32)

Bedrijfsomvang:

» Aardappel 35 hectare » Uien 27 hectare » Suikerbieten 16 hectare
» Maïs 30 hectare » Stamslabonen 20 hectare » Spinazie 28 hectare
» Tagetes 8,5 hectare    



Vandaag zijn we te gast op het bedrijf van Mts Derikx akkerbouw aan de Kempkensberg in Ysselsteyn. Sinds 2005 ligt hier het bedrijf dat wordt gerund door Martijn (32) en vader Thijs (60) samen met hun echtgenoten Lydia (30) en Beppie (57).
De oorsprong van het bedrijf ligt aan de Deurneseweg, waar de opa van Martijn is begonnen met boeren. De opa van Martijn is vervolgens een bedrijf begonnen aan de Zeilbergseweg dat Thijs later heeft verplaatst naar de huidige locatie.
Naast het akkerbouwbedrijf runt de echtgenote van Martijn samen met haar ouders een zeugenbedrijf in Bakel.

Thuis in veel gewassen
Meteen valt ons de grote diversiteit aan gewassen op. Waarom zoveel verschillende gewassen is onze vraag. Martijn: “Afwisseling in de akkerbouw en de werkzaamheden vind ik leuk, maar de belangrijkste reden is de bodemgezondheid. De grond op orde houden of brengen is belangrijk voor de toekomst om over tien jaar nog akkerbouwer te kunnen zijn. Want dat staat voor mij vast, ik wil ook over tien jaar nog werkzaam zijn als akkerbouwer. Mijn passie ligt meer bij de akkerbouw dan bij de varkens.”

Geen dag is hetzelfde
“Buiten bezig zijn en elke dag weer te maken hebben met nieuwe uitdagingen vind ik het allermooiste. Geen dag is hetzelfde, we zijn bezig in de natuur maar ook afhankelijk van de natuur. We kunnen veel sturen maar de natuur niet. Net als je denkt, nu weten we hoe we het moet, gebeurt er toch weer iets waardoor je de strategie moet aanpassen”, zegt Martijn.

Sparringpartner Vitelia Agrocultuur
Martijn: “Zo’n 10 jaar geleden zijn we gestart met de uienteelt. Pascal Kleeven, verkoopadviseur van Vitelia Agrocultuur is nauw betrokken bij de verschillende keuzes die we in de uienteelt maken. Van teelt technisch tot keuzes voor het verwerken en de afzet. De kracht en toegevoegde waarde van een sparringpartner vind ik belangrijk en prettig. De gehele teelt verzorgen we zelf, denk hierbij aan zaaien, spuiten, rooien, drogen en sorteren. Enkele werkzaamheden zoals zaaien, rooien en sorteren doen we zelfs op kleine schaal voor andere akkerbouwbedrijven als in loonwerk. Ook de afzet gaan we steeds meer zelf regelen. De uien gaan naar pakstations en groentesnijderijen. We verwachten dat de uienteelt in ons bedrijf de komende jaren een belangrijke rol zal blijven vervullen.”

Trots
“Wij zijn trots op ons volwaardige akkerbouwbedrijf. In de nabije toekomst zullen we het akkerbouwbedrijf gaan combineren met het zeugenbedrijf van Lydia”, vertelt Martijn trots.

Waarde aan openheid
Martijn: “Wij werken graag netjes en hechten veel waarde aan openheid, eerlijkheid en vertrouwen. We doen daarom ook al enkele decennia zaken met Vitelia. Eerst met Boerenbond Ysselsteyn en na de fusie dus met Vitelia Agrocultuur. Vitelia Agrocultuur beschikt over kennis, dit zien wij onder andere terug in Pascal die altijd betrokken en open is. Het komt regelmatig voor dat ik Pascal aantref op een van onze percelen voor een korte check en als het gewas niet naar wens groeit is Pascal er net zo ‘ziek’ van als wij. Dat noem ik betrokken!”