Mijn passie ligt bij de kweek van klimplanten

In de verte kijken we uit op de brouwerij van Heineken en van dichtbij zien we klimplanten in alle soorten en maten. Robert van Zanten heet ons welkom op zijn klimplantenkwekerij gelegen in de Noordpolder nabij Benthuizen. We mogen vandaag dus een kijkje nemen in de keuken van zijn kwekerij. We vragen Robert bij aankomst meteen naar de historie en het ontstaan van zijn bedrijf.

 Het bedrijf: Klimplantenkwekerij Robert van Zanten, Benthuizen
 Bedrijfsactiviteiten:

Klimplanten, o.a. Passiflora, Jasminum, Clematis, Lonicera, Hydrangea, Parthenocissus, Fallopia en fruit zoals Ribes, Rubus, Vaccinium en Vitis

 Bedrijfsomvang:

2 ha containerteelt, 2 ha vollegrondsteelt met moederplanten en 0,5 ha kas en folietunnels

 In gesprek met:

Robert van Zanten (38)

“Mijn vader is in 1970 begonnen met zijn kwekerij op dit huidige perceel. Uiteindelijk werd kweken ook mijn hobby en ontstond hiervoor bij mij al snel een grote drive. Ik ben uiteindelijk begonnen op een stukje land van mijn vader met mijn eigen teelt. In 2008 heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ben toen eerst begonnen met een online tuincentrum (Enjoy Plants). Vanuit die ervaringen met mijn eigen teelt ben ik doorgegroeid en heb uiteindelijk het perceel van m’n vader overgenomen. Ik heb graag het stuur in handen en dat is altijd mijn grootste drijfveer geweest om zelfstandig ondernemer te worden.

Inmiddels hebben we op onze kwekerij vijf fulltime medewerkers in dienst en worden we ondersteund door vijf uitzendkrachten in de perioden dat het nodig is. Mijn vriendin Melissa verzorgt de administratie van onze kwekerij en samen hebben we inmiddels een zoontje genaamd Mike van 1,5 jaar oud.

Onderscheidend met een speciale potmaat

Mijn vader heeft een kwekerij met oorspronkelijk een vollegrondsassortiment met o.a. buxus, prunus, cornus, vinca, ribes en een klein gedeelte potcultuur. Ook wel bekend als het typische ‘Boskoopse assortiment’. Gaandeweg is hij zich gaan specialiseren in klimplanten die hij met name kweekt in de grotere 2L potten. Mijn passie ligt eveneens bij de kweek van klimplanten. Ik ben dan ook begonnen met een klein klimplantenassortiment van Passiflora en Jasminum in p9’s voor de Boskoopse handel. Dit waren vooral exporteurs, maar ook collega kwekers namen deze planten af als plantgoed. Inmiddels hebben we het assortiment uitgebreid met Clematis, Lonicera, Hydrangea, Parthenocissus, Fallopia en fruit zoals Ribes, Rubus, Vaccinium en Vitis. Naast de uitbreiding in assortiment is het grootste verschil tussen de start van mijn kwekerij toen en nu, dat ik in het begin 80 uur per week op de kwekerij te vinden was om het bedrijf op te zetten. Inmiddels heb ik een goede structuur en is dat aantal uren aanzienlijk lager en heb ik daardoor ook tijd voor mijn gezin.

M’n vader heeft dus ook nog steeds een eigen bedrijf. Hij gebruikt nu op zijn beurt mijn faciliteiten zoals gebouw, spuit, potmachine en dergelijke. De rollen zijn ten opzichte van het begin dus nu omgedraaid. Het is een goede manier om met elkaar op te trekken en geeft een goede cultuur. 

Het complete proces van stek tot eindplant vindt op hetzelfde bedrijf plaats. We kweken onze eigen moederplanten, knippen onze eigen stek, bewortelen deze en planten ze op. Dit zorgt voor een zeer goede kwaliteit en grote mate van flexibiliteit naar de wensen van de klant en sector.

Toen ik begon als zelfstandig ondernemer hadden we een tunnel met circa 14.000 planten. Dit aantal is inmiddels gegroeid naar bijna 1.000.000 planten. Wij kweken onze massa in p9 potten (p9 is een pot van 9x9x9,5cm). Hiermee onderscheiden we ons ten opzichte van collega klimplantenkwekers.

Wij zijn lang geleden begonnen met het kweken in deze specifieke potmaat en hebben ons hierin gespecialiseerd. Collega bedrijven kweken vaak in een grotere potmaat en daardoor hebben zij veelal een grotere plant. Ons assortiment is in wezen niet veel anders dan collega klimplantenkwekers. Onze afzet gaat hoofdzakelijk via handelaren naar supermarkten, bouwmarkten en postorderbedrijven in heel Europa. Een klein gedeelte gaat naar collega kwekers die onze planten gebruiken om in een grotere pot door te kweken".

Innovatie en verduurzaming

Op het gebied van innovatie en verduurzaming heeft Robert een aantal specifieke keuzes gemaakt. Zo worden er verschillende keurmerken gevoerd, maar met welke reden? “Keurmerken spelen een belangrijke rol in onze bedrijfsvoering. We voeren de volgende keurmerken: MPS A+, MPS GAP en GRASP. Met behulp van deze keurmerken kies ik er bewust voor om milieubewust om te gaan met onze teelt en zorg ik daarnaast goed voor mijn personeel. Al met al voldoen wij aan de laatste en hoogste standaarden in de sector.

Vanwege de toenemende druk op het gebruik van veen zijn we bezig met veenvervanging in de potgrond. Afgelopen jaar heb ik op diverse teelten een veenreductie van 50% weten te behalen. De veenvervangers zijn met name organische reststromen waaronder houtvezel.

Volgend jaar streven we naar een reductie van 100% door middel van diverse proeven. Een tipje van de sluier is dat we lokale koeienmest en andere organische reststromen uit de regionale groenvoorziening gaan gebruiken. Deze veranderingen betekenen een behoorlijke aanpassing op het gebied van bemesting en het geven van water. Zo is de waterbuffering voor deze teeltwijze anders. Verder gebruik ik in mijn teelt ook biologische bestrijders als plaagbestrijders. Deze keuze zorgt er weer voor dat ik minder gewasbescherming nodig heb in de teelt. Kortom een duurzamere teelt".

Rol Vitelia

"Bij de transitie naar een nóg duurzamere kwekerij heeft Vitelia Agrocultuur een belangrijke rol. Met name Sander de Pater is onze adviseur op het gebied van plantversterkers, bemesting en (biologische) gewasbescherming. Ik heb een goede relatie met Sander en zie hem als een waardevolle sparringpartner van ons bedrijf. Tevens is Vitelia Agrocultuur mijn toeleverancier van allerhande teeltmaterialen zoals bindmaterialen, tonkinstokken en gewasbescherming".

Je kunt met recht zeggen dat Vitelia Agrocultuur onze duurzame partner is.

Toekomstwensen

"Ik ben tevreden met de omvang van onze kwekerij en in de toekomst wil ik vooral consolideren. We gaan ons de komende jaren meer focussen op automatisering. Ik hoop dat ik in de toekomst nog op een andere locatie een nieuw bedrijf neer mag zetten. Een locatie waarmee ik beter kan voldoen aan de beoogde automatiseringswensen. Hierdoor hoop ik dan nog efficiënter te werken met een minder arbeidsintensieve teelt".

Robert (rechts) samen met Sander de Pater, verkoopadviseur Vitelia Agrocultuur