“Ook wij hebben te maken met veranderde omstandigheden in de landbouw”

Het pittoreske Geijsteren betovert zijn bezoekers met een historische charme en natuurlijke pracht. Het dorp straalt een rustige en idyllische sfeer uit. In Geijsteren is al ruim 65 jaar het loonbedrijf van de Familie Jakobs gevestigd. We spreken voor deze bedrijfsreportage met de derde generatie, de achterneven Michiel (35) en Wouter (26) Jakobs.

 Het bedrijf: Fa. Jakobs, Geijsteren
 Bedrijfsactiviteiten:

Loonwerk, grondverzet, transport en akkerbouw

   
 In gesprek met:

Wouter (26) en Michiel (35) Jakobs

 

Historische groei

Aan de muur in de kantine hangt een oude verkleurde foto waarop de drie generaties Jakobs staan afgebeeld. Michiel en Wouter vertellen hun verhaal over hun bedrijf en zijn trots op de reputatie, waarvan de vorige generaties de grondleggers zijn.

Michiel: “In 1958 hebben onze opa’s Toon en Gerrit Jakobs het loonbedrijf opgericht in Geijsteren. Ze begonnen in eerste instantie met dorswerkzaamheden. De werkzaamheden zijn gaandeweg uitgebreid. Omdat er naast gras en hooi eind jaren ‘60 steeds meer snijmais werd geteeld, werd geïnvesteerd in nieuwe oogstmachines.”

Michiel: “In de jaren ‘90 zijn de gebroeders Toon en Gerrit opgevolgd door de tweede generatie. Cor kwam als zoon van Toon in het bedrijf, mijn vader Chris en oom Joos kwamen als zonen van Gerrit erbij. Hierna ging het loonbedrijf Gebroeders Jakobs verder onder de nieuwe naam Firma Jakobs. De groei werd doorgezet en er werden meer werkzaamheden toegevoegd aan het dienstenpakket. Om het groeiende machinepark te stallen werden de loodsen uitgebreid en werd het erf telkens weer wat groter. Onze vaders hebben ondertussen een stapje teruggedaan qua bedrijfsvoering, maar werken nog steeds volop mee op het bedrijf. Ook Joos werkt nog steeds mee.”
Michiel: “We hebben ons in de loop der jaren breed georiënteerd. Naast het loonwerk voor derden hebben we zelf ook een akkerbouwbedrijf. Sinds het jaar 2000 heeft het grondverzet en containertransport een steeds prominentere plek gekregen binnen ons bedrijf. Voor het transport van losgestorte producten rijden wij met containerauto’s door de regio. Wij verzorgen het complete transport dus de aan- en afvoer van letterlijk álles wat in ‘de bak’ past!”

De derde generatie

Michiel: “Als zoon van Chris ben ik van kinds af aan hier opgegroeid tussen de machines. Hoe kan het ook anders in een familiebedrijf. Wouter en ik zijn de derde generatie Jakobs die het bedrijf runnen. Als opleiding heb ik de MBO plantenteelt gevolgd aan het Citaverde. Ik wilde nog wel de HAS gaan doen maar dat was een vierjarige opleiding, dat kon ook in drie jaar maar dan wel met een vooropleiding die niet te combineren bleek met hele dagen werken in het bedrijf.

Ik heb het vervolgens nog wel geprobeerd in Dronten. Daar kon ik namelijk een driejarige HAS-opleiding volgen zónder vooropleiding, maar daar kon ik uiteindelijk niet aarden tussen de ‘superboeren’. Zo ben ik in 2011 vrij onverwacht in het bedrijf gekomen. In eerste instantie als vrachtwagenchauffeur, ik reed containers en werkte mee in het grondverzet. Ik heb in de eerste 8 jaar de nodige ervaring en kennis vergaard en kende het bedrijf door en door. Zo ben ik vervolgens als planner begonnen en verzorg de inkoop van machines en onderdelen. Mijn hart ligt nog steeds bij de machines en de bijbehorende techniek. Ik vind het heerlijk om in de avonduren een brochure van een machine helemaal door te spitten en me te verdiepen in de nieuwste technieken.”

Wouter: “Ik ben de zoon van Cor en hoe kan het ook anders, ook ik ben hier opgegroeid tussen de machines. Ik heb de Loonwerkersopleiding gevolgd in Boxtel en ben in 2019 gaan werken in het bedrijf. Al vrij snel ging ik me in ons akkerbouwbedrijf bezighouden met de teeltverzorging en alles wat daarbij hoort. Voor mij was dit in de beginperiode allemaal nieuw en ik heb destijds veel steun gehad van Pascal Kleeven, verkoopadviseur bij Vitelia Agrocultuur. Nog steeds is Pascal mijn steun en toeverlaat. We lopen soms samen door de gewassen. Hij adviseert mij bij het nemen van beslissingen met betrekking tot de aankoop van zaden, gewasbescherming, meststoffen en andere benodigdheden. Samen streven we naar de maximale opbrengst van de teelten.”

 

De relatie tussen ons is altijd goed geweest 

Akkerbouwbedrijf

Michiel: “Rondom Geijsteren bewerken we voor ons akkerbouwbedrijf grofweg 150 hectare, waarvan het meeste in eigendom is van het Landgoed Geijsteren. We telen gewassen als bieten, aardappelen, mais, granen en cichorei. Het voordeel is dat we binnen ons akkerbouwbedrijf ook de aanwezige mechanisatie en mankracht efficiënt kunnen inzetten. Onze eigen percelen zijn tevens goede proeftuinen om machineverbeteringen of teeltmethodes direct te testen.”

Pascal: “Voordat ik als adviseur bij Vitelia Agrocultuur aan de slag ging, werkte ik bij Vitelia Winkel in Swolgen. Ik had weinig praktijkervaring en moest het vak ook nog leren. Ik vroeg aan Joos of ik door de gewassen mocht lopen om zo ervaring op te doen. Ik heb hier veel geleerd en ben ook dankbaar voor deze opleiding. De relatie tussen ons is altijd goed geweest.”

Piekbelasters

Michiel: “Ook wij hebben te maken met de veranderende omstandigheden in de landbouw. Omdat veel van onze veehouderijklanten piekbelasters zijn, we nog niet weten wat de regelgeving gaat doen en wat deze veehouders zelf besluiten, is het voor ons de toekomst óók onzeker. Ons hart ligt nog steeds voor een groot deel bij de veehouderijklanten, maar we willen de ontwikkelingen niet afwachten.

We waren op zoek naar verbreding en kwamen ‘per toeval’ in gesprek met Van Leendert Transport en hebben het containertransport van Van Leendert in Broekhuizenvorst per 1 september overgenomen. Dit past ons goed. We waren al actief in het transport en we zien deze uitbreiding, naast het agrarische werk, als een mooie stap richting de toekomst. Ik ga me nu nog meer toeleggen op de organisatie van het containertransport en grondverzet.”

Kwaliteit en betrouwbaarheid

Michiel: “We hebben een duidelijke taakverdeling binnen ons bedrijf, maar flexibiliteit staat hoog in het vaandel. We hebben weinig personeelsverloop. Een groot deel van onze medewerkers werkt hier inmiddels langer dan 25 jaar.

Kwaliteitswerk is ons kenmerk en ons motto. Kwaliteit begint met betrouwbaarheid door het maken van afspraken. Dat wordt door onze klanten erg gewaardeerd. Veel onvrede ontstaat door slechte communicatie. Er kan natuurlijk altijd iets misgaan zoals het stukgaan van een machine. Door dit eerlijk en tijdig met de klant te communiceren, ontstaat er begrip en zijn klanten bereid om mee te denken. De klant moet weten waar hij aan toe is.”

Wouter: “Neem bijvoorbeeld de maïsoogst. De maïs is vaak bij al onze klanten tegelijk oogstrijp. Dan wil iedereen natuurlijk tegelijk beginnen met hakselen. Daarom beginnen we ruim van tevoren met plannen. Als een klant dan vergeet te bellen, en dus nog niet is ingepland, gaan we hem preventief zelf bellen. Dit om onze planning sluitend te maken en teleurstellingen achteraf te voorkomen. We willen de hakselaar in de oogsttijd continu aan het werk hebben.”

Michiel: “Of het nu in loonwerk of grondverzet is, ons motto (leveren van kwaliteitswerk) dragen we uit in alle werkzaamheden. Al meer dan 60 jaar! Het brede assortiment aan diensten en onze flexibiliteit dragen daartoe bij. We zorgen goed voor onze mensen, ons materiaal, en dus ook voor onze klanten. Ik krijg er energie van als ik van een klant een compliment ontvang, als we onze taken goed hebben uitgevoerd.”

Er komen altijd dingen op ons pad die we niet verwachten 


Invloeden van buitenaf

Michiel: “In het seizoen is een week vooruitplannen erg lastig. Ver vooruitplannen heeft, mede door weersinvloeden, weinig zin. Hoe verder we vooruitplannen, hoe moeilijker het wordt als je moet gaan schuiven in de planning. We maken iedere dag pas de definitieve planning voor de volgende dag. Het is nogal ad-hoc, maar dat hoort bij ons werk.”

Wouter: “Door onze brede specialisatie kunnen we onze mensen het jaarrond aan het werk houden. Het is soms wel wat puzzelwerk. Een bijkomend voordeel is dan dat we de meeste van onze medewerkers voor nagenoeg alle werkzaamheden kunnen inzetten.”

Inspelen op trends

Hoe kijken jullie naar de toekomst?
Wouter: “Dat is lastig. Als je ziet hoe we ons de laatste jaren hebben ontwikkeld, dan blijven we onszelf wel eens verbazen. Ik hoor pa nog zeggen toen we de extra loods in 2008 bouwden: die krijgen we nooit meer vol. Een paar jaar later bouwden we weer een loods en ook die zit nu alweer vol met machines. Ik wil maar zeggen, er komen altijd dingen op ons pad die we niet verwachten. Dus ik denk zeker dat we er over 10 jaar nog goed voor staan, maar in welke hoedanigheid blijft mede door de ontwikkelingen in de agrarische sector niet te voorspellen.”

Michiel: “We blijven ons oriënteren en kijken steeds goed naar de trends en waar we vervolgens op kunnen en willen inspelen.”