Samenwerken voor een duurzame teelt

Het is een hectische tijd in de boomkwekerijsector. De vraag naar planten is enorm en producten zoals kwekerijbenodigdheden en gewasbeschermingsmiddelen zijn veelal schaars. We zijn daarom des te meer verheugd dat Kwekerij Roos mee wil werken aan het succesverhaal van de samenwerking met Haifa Group en Vitelia Agrocultuur.

We zitten aan tafel met de mensen achter deze samenwerking, Twan Kranenburg (27) operationeel manager bij Kwekerij Roos, Lowie Weerts (37) agronomist boomkwekerij bij Haifa en Sander de Pater (28), verkoopadviseur bij Vitelia Agrocultuur.

In Boskoop op enkele kilometers van de nieuwe, nog in aanbouw zijnde, vestiging van Vitelia Agrocultuur in Hazerswoude-Dorp ligt Kwekerij Roos. Duurzaam ondernemen is naast kwaliteit, één van de pijlers van Kwekerij Roos. Een visie die uitstekend past bij de visie van Vitelia
Agrocultuur en Haifa, leverancier en producent van minerale meststoffen. Het drietal stelt zich voor en vertelt over de resultaten van de samenwerking.

Op de foto (vlnr): Twan, Sander en Lowie

Twan Kranenburg, Kwekerij Roos

“Ik ben sinds september 2019 werkzaam als operationeel manager bij Kwekerij Roos. Operationeel manager houdt kort gezegd in dat ik overal op het bedrijf meekijk hoe de processen verlopen en kijk waar we deze zo nodig kunnen verbeteren. De teelt en verzorging van onze sierheesters, hoofdzakelijk Hibiscus, Syringa en Acer, vindt plaats op de onze productielocaties in Boskoop en Moerkapelle. We kweken ongeveer 2 miljoen planten per jaar en zijn een van de grootste Hibiscus kwekers in Europa. Wij verpakken onze planten zelf en leveren deze rechtstreeks aan de retail, zoals supermarkten, tuincentra en bouwmarkten. Het kweken gebeurt in de kas en buiten op het containerveld. Onze enthousiaste medewerkers zijn dagelijks bezig met de kwaliteit en vitaliteit van het gewas. Eigen teeltspecialisten monitoren, samen met Sander en Lowie, het gewas en contoleren deze op gezondheid en ontwikkeling.”

Lowie Weerts, Haifa

“Ik ben woonachting in het Brabantse Maashees en opgegroeid op de kwekerij van mijn vader. Nadat ik de HAS heb afgerond ben ik gaan werken bij een toeleverancier in de boomkwekerijsector en inmiddels werk ik ruim 7,5 jaar bij de Haifa Group. Wij zijn een van de wereldleiders op het gebied van speciale meststoffen en we verkopen een breed scala aan kwaliteitsproducten in meer dan 100 landen via 16 dochterondernemingen verspreid over de hele wereld. Sinds de oprichting in 1966 wordt het merk Haifa beschouwd als een symbool van kwaliteit en innovatieve oplossingen in de wereldwijde agrarische industrie.

Wij produceren onze meststoffen in Israël en verschepen deze onder andere naar Dordrecht. Vanuit onze productielocatie in Dordrecht bevoorraden we onze klanten in Noordwest-Europa. Onze klanten zijn potgrondbedrijven en toeleveranciers zoals Vitelia Agrocultuur, en deze
toeleveranciers bezorgen de producten bij de eindgebruiker zoals bijvoorbeeld Kwekerij Roos.

Mijn rol als agronomist is het traject teelttechnisch te begeleiden om uiteindelijk tot verbetering van het eindproduct te komen. Mooi voorbeeld hiervan is het verbeteren van de kwaliteit van de wortel onder de plant. Haifa zoekt steeds meer naar duurzame oplossingen in de boomkwekerij, dus het gebruik van minder chemische middelen. Daarom ben ik, naast mijn rol als agronomist, sinds anderhalf jaar ook productmanager Biostimulanten voor een duurzamere teelt en ondersteuning van de processen in de plant.”

Deze versterkers maken de planten op een natuurlijke wijze weerbaar tegen ziekten en plagen

Sander de Pater, Vitelia Agrocultuur

“Ik werk al enkele jaren bij Vitelia Agrocultuur als verkoopadviseur boomkwekerij en voorzie Kwekerij Roos naast producten ook van advies. Daar waar nodig halen we de specifieke kennis bij Haifa. Lowie en ik voelen elkaar goed aan en we werken uitstekend samen. Om ziekten en plagen te voorkomen werkt Vitelia Agrocultuur bij veel boomkwekers al geruime tijd met plantversterkers, zo ook bij Kwekerij Roos. Deze versterkers maken de planten op een natuurlijke wijze weerbaar tegen ziekten en plagen.

Zoals Twan al aangaf is naast kwaliteit, duurzaamheid een van de pijlers van dit bedrijf. Wij als Vitelia Agrocultuur leveren 100% recyclebare, carbonvrije potten en milieuen diervriendelijke gewasbeschermingsmiddelen en plantversterkers. Naast het leveren van de producten geven we advies op het bedrijf. Kwekerij Roos heeft een team van mensen dat heel goed weet wat ze willen, en samen sparren we om tot dit gewenste resultaat te komen. Het is mooi om samen betrokken te zijn bij een uitdaging bij en klant.

Bij kwekerij Roos zijn ze altijd op zoek naar verbetering van de kwaliteit, ook op het gebied van bemesting was hier nog winst te halen. Daarom ben ik samen met Lowie van Haifa aan tafel gegaan.”

Poly-Feed Volante

Lowie: “Met alle drie de partijen zijn we vervolgens op een simpele manier, stapje voor stapje, tot een oplossing gekomen. De basis van de plant in de opstartfase is nu veel beter en dat is heel belangrijk. Dit blijven we voortdurend monitoren. Sander ziet iets of bedenkt iets en neemt vervolgens met mij contact op om hierover te sparren. Vaak zijn we het eens en hebben een eenduidig verhaal.

Mooi voorbeeld is de ontwikkeling van de meststof PolyFeed Volante. PolyFeed Volante is een nieuwe samengestelde wateroplosbare meststof die door ons samen met Vitelia Agrocultuur speciaal is ontwikkeld voor de boomkwekerij. Het product is gericht op een gezonde groei van de plant. Het is een uitvloeisel van de ervaringen die we samen hebben opgedaan. Haifa maakt wateroplosbare NPK meststoffen. De Polyfeed Volante past nog beter bij de specifieke omstandigheden zoals hier bijvoorbeeld bij Kwekerij Roos voor de boomkwekerijgewassen.” Dit product is ontstaan uit de ervaringen van afgelopen jaren en een patroon die we tegen kwamen in tientallen water- en substraatanalyses. In de Polyfeed Volante is natuurlijk de belangrijke grondstof kalisalpeter Multi-K opgenomen, het product waar Haifa wereldwijd een leidende rol in heeft.

Sander: “Ook wat betreft sporenelementen was het lastig om de samenstelling perfect te krijgen waardoor we altijd producten moesten gaan mengen. Wij gingen dus op zoek naar een product, specifiek voor de boomkwekerij, en zijn samen met Haïfa aan de slag gegaan. Zo is ook de sporenmix Haifa Vitaal ontwikkeld, het resultaat van beide producten was bijzonder goed en dat kan Twan beamen.”

Twan: “Zeker, het werkt veel makkelijker en de kans op fouten is veel kleiner. Het is een goede samenstelling en het lost uitstekend op. Het recept is gebaseerd op het A en B bak systeem. Het is eenvoudig klaar te maken en dat bespaart ons een hoop tijd.

Een mooi resultaat wat is voortgevloeid uit een perfecte samenwerking, waar we heel blij mee zijn.”