Van crisis naar succesvolle webshop

Sinds 1976, al drie generaties lang, staat de familie Heijnen aan het roer van Boomkwekerij Heijnen. Op het bedrijf in Roggel kweken vader Giel (62) en zoon Ramon (28) Heijnen haagplanten. Naast het kweken hebben ze een handelsbedrijf. Ze richten zich daarmee vooral op de particuliere markt. Via hun webshop vinden hun planten hun weg naar een groot aantal Europese landen. Op het bedrijf in buurtschap de Roligt wordt Rob Verkoelen, verkoopadviseur bij Vitelia Agrocultuur, door Ramon ontvangen voor deze bedrijfsreportage.

Als we op het bedrijf aankomen wordt ons meteen de rolverdeling duidelijk. Vader Giel is bezig met het laden van een pallet Taxus terwijl we door het kantoorraampje Ramon zien zitten achter zijn computer. “Klopt”, zegt Ramon. “Pap houdt zich vooral bezig met de kwekerij terwijl ik momenteel veelal bezig ben met de handel.”

Ramon heeft nu de dagelijkse leiding over het familiebedrijf dat al decennia lang hoge kwaliteit planten kweekt. Hij is van kinds af aan al actief op het bedrijf.
Hij vertelt: “Ik help sinds mijn twaalfde al mee op de kwekerij. Ik heb nooit een opleiding gevolgd die te maken heeft met het kwekersvak. Studeren was niet mijn grootste hobby, ik heb de opleiding water- en wegenbouw op het MBO gedaan. Maar liever werkte ik op de kwekerij.”

Verkoop via Marktplaats

“In 2015 kwam de crisis in de boomkwekerij. Er was meer aanbod dan vraag, hierdoor hadden veel kwekers geen afzet meer voor hun planten. We zijn toen op zoek gegaan naar andere afzetkanalen voor onze planten en hebben destijds veel planten via de Duitse, Nederlandse en Belgische Marktplaats kunnen verkopen. Noodgedwongen, maar ik vond deze manier van verkoop wel interessant en mijn interesse in de boomkwekerij begon te groeien. Daarom hebben we samen het assortiment en het areaal uitgebreid. Tevens hebben we geïnvesteerd in ons machinepark. In eerste instantie hebben we ons geconcentreerd op het kweken van buxus, taxus en kerstbomen, dit hebben we later uitgebreid met diverse soorten haagplanten in grotere maten.

Het is een forse investering maar het werkt efficiënter en is beheerbaarder

De crisis in de boomkwekerij waardoor we de planten via Marktplaats hebben moeten verkopen bracht ons in 2016 op het idee om een eigen webshop te beginnen. Dat bleek uiteindelijk geen slechte keuze. We hebben de ontwikkeling van de webshop van meet af aan professioneel aangepakt. Het werd een succes, met als gevolg dat we op basis van de groeiende vraag niet meer alle planten zelf konden kweken. We zijn toen in contact gekomen met Fulfilment Center Arcen (FCA). FCA koopt haagplanten voor ons in en ontzorgt ons op verschillende vlakken. De samenwerking verloopt uitstekend. FCA verzorgt tevens de kwaliteitscontrole voor ons.

Ik combineerde mijn studie met het werken op de kwekerij en het regelen van de handel. Hierdoor werkte ik soms 70 - 75 uur per week. Ik kreeg vervolgens ook nog de ziekte van Pfeiffer waardoor ik een jaar minder heb kunnen functioneren. Dat was best heftig. Ik had concentratieproblemen en kon toen eigenlijk het computerwerk niet meer goed uitvoeren, maar ik had geen keuze.”

Een goede combinatie

“De kwaliteit van de planten staat bij ons op nummer één. Het is niet voor niets dat wij onze planten leveren aan consumenten in diverse Europese landen. We kweken zelf inmiddels ongeveer 40.000 planten, hier willen we nog iets in groeien. We willen ons tevens verder gaan specialiseren in taxus en enkele soorten laurier, en dan in de grotere maten. Daarbij werken we met een relatief klein en zeer betrokken team. We zijn dagelijks bezig met de verkoop en het onderhoud van de webshop. We bedenken zelf nieuwe ideeën. De hele online marketing hebben we uitbesteed, zodat we onszelf volledig kunnen richten op de verkoop van planten. Persoonlijk vind ik de handel en de verkoop het mooiste wat er is. Maar daar ligt niet de interesse van pap, hij werkt liever op het land. Het is voor ons een prima combinatie. Ons motto: ‘Morgen gaan we het wéér een stapje beter doen als vandaag’.

Het lijkt op het eerste oog eenvoudig, maar een webshop moet je goed aanpakken om van dit kanaal een succes te maken. Dit wordt vaak onderschat. De marges lijken wellicht groot maar zijn klein. Dus het gaat om de hoeveelheden en alle schakels moeten kloppen. We hebben derhalve ook flink geïnvesteerd in onze webshop.

De afzet is goed maar de transportkosten rijzen momenteel de pan uit. Daarom worden de planten momenteel ook duurder. Met deze prijsstijgingen is het de vraag of de mensen het geld nog willen uitgeven voor groen in hun tuin.”

Rol Vitelia Agrocultuur

“De samenwerking met Vitelia Agrocultuur is erg prettig. Zij zijn een duurzame partner en leveren kwekerijbenodigdheden, gewasbescherming, plantversterkers en meststoffen bij ons. Rob Verkoelen verzorgt op onze kwekerij het advies.”

“Momenteel bekijken we samen de mogelijkheden van druppelirrigatie (‘drip’). Drip is een irrigatiemethode, waarbij water bij de planten wordt gedruppeld door een stelsel van leidingen, slangetjes en druppelaars. Dit biedt kansen om het waterverbruik te beperken, door heel gericht en precies water toe te dienen en zo water te besparen. Een ander bijkomend voordeel van druppelirrigatie is het kunnen toedienen van meststoffen, (biologische) gewasbeschermingsmiddelen en plantversterkende middelen. Het is een forse investering maar het werkt efficiënter en is beheersbaarder.
Het bespaart ons water maar vooral ook tijd en dus betaalt een dergelijke investering zich uiteindelijk terug.”“Het toepassen van chemische gewasbeschermingsmiddelen wordt steeds minder toegelaten. Vitelia Agrocultuur is voor ons de ideale partner als het gaat om duurzame biologische middelen.
Als er biologische middelen zijn die beter zijn voor het milieu dan de chemische middelen dan zijn we zeker bereid om deze biologische middelen te gebruiken. Maar ze moeten wel het gewenste resultaat opleveren. Xentari (rupsenbestrijding) en Serenade (bestrijding schimmelziektes) zijn twee van die biologische middelen die we bij Vitelia Agrocultuur afnemen en waar we momenteel zeer positieve ervaringen mee hebben.”

We vragen Ramon tot slot of hij naast het werk nog tijd heeft voor andere dingen.

“Jazeker”, zegt Ramon: “Dat vind ik ook erg belangrijk.
Ik ben waterzakdrager bij Roggel 5. Daarnaast is een van mijn andere grote hobby’s een biertje drinken met mijn vrienden. Daar maak ik graag tijd voor!”